12 activisten Extinction Rebellion aangehouden na actie in Emmen

12 activisten Extinction Rebellion aangehouden na actie in Emmen

Geplaatst op 7 november 2022, om 18:59 uur

EMMEN – De politie heeft maandagmiddag 12 actievoerders van Extinction Rebellion aangehouden wegens lokaal vredebreuk, meldt een woordvoerster. De activisten verstoorden de vergadering van de gemeenteraad omdat ze willen dat Emmen het uiterlijk van de pieten bij de intocht van Sinterklaas aanpast. Na herhaaldelijke oproepen van de burgemeester om te vertrekken nadat ze waren gehoord door de vergadering, werd de politie ingeschakeld toen ze niet wilden vertrekken.

De actievoerders zitten momenteel vast en worden gehoord. De politie kon nog niet zeggen hoe lang de actievoerders blijven vastzitten.

De actievoerders van Extinction Rebellion toonden zich solidair met de antiracismebeweging en steunden hiermee de acties van Kick Out Zwarte Piet. Volgens de activisten zijn de klimaatcrisis en racisme “onlosmakelijk met elkaar verbonden”, schrijven ze in een persbericht. De betogers verstoorden rond 15.00 uur de raadsvergadering en gaven aan dat ze niet wilden vertrekken voordat Emmen het uiterlijk van de pieten bij de intocht van Sinterklaas aanpast.

Livestream

Agenten namen de actievoerders een voor een mee de zaal uit. Dat was te zien op een livestream van Extinction Rebellion, die de actie heeft opgeëist. De actiegroep zelf spreekt van 11 personen die zijn aangehouden.

Voorafgaand aan de ontruiming verlieten alle raadsleden rond 16.30 uur de zaal, was te zien op de livestream. Vlak erna kwam de politie binnen die de betogers kenbaar maakte dat ze zijn aangehouden. Tijdens het verwijderen riepen de actievoerders “Kick out Zwarte Piet”, “Geen Zwarte Piet, ook in Emmen niet” en “Emmen kan het”.

Geen subsidie

Een woordvoerster van de gemeente liet desgevraagd weten dat er geen subsidie wordt verleend aan “sinterklaascomités of activiteiten waar (zwarte) piet bij betrokken is. Met de sinterklaascomités zijn we in gesprek over het uiterlijk van de pieten. Wij geven daarmee ruimte aan alle meningen.”

De raadsvergadering, die door de actie ongeveer anderhalf uur vertraging opliep, is weer hervat, aldus een zegsman van de gemeente. De gemeente kon nog niets zeggen over of er stappen worden ondernomen tegen de actievoerders. Volgens de woordvoerder stond er ook niks op de agenda van maandag dat aanleiding had kunnen geven voor een actie tegen Zwarte Piet. “Dit kwam als een verrassing, we waren niet op de hoogte van een actie.”

Eerder op de dag was ook een klimaatactie van Extinction Rebellion bij het gemeentehuis van Emmen. Of dezelfde activisten later de raadsvergadering hebben verstoord, kon de gemeente niet zeggen.

Door: ANP