Volendam stapt af van Zwarte Piet, uiterlijk wordt aangepast

Volendam stapt af van Zwarte Piet, uiterlijk wordt aangepast

Geplaatst op 21 oktober 2022, om 08:00 uur

VOLENDAM – Volendam neemt afscheid van Zwarte Piet, zo blijkt donderdag uit een verklaring van twee lokale sinterklaascomités op de website van het lokale medium Nieuw Volendam. “Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen. De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard”, schrijven de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie in het persbericht. De organisatie Kick Out Zwarte Piet is “blij verrast”.

Hoe de pieten er precies gaan uitzien, blijft onduidelijk. Wel stellen de stichtingen dat zij “onherkenbaar blijven” met de “hulp van een professionele schminker”. Over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in Volendam is door de stichtingen naar eigen zeggen jarenlang intensief overleg gepleegd binnen de gemeente. “De comités worden in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd en het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen”, aldus de stichtingen, die telefonisch niet bereikbaar zijn voor aanvullend commentaar.

Ze stellen dat de sfeer rondom het sinterklaasfeest ieder jaar grimmiger wordt en dat vrijwilligers zelfs worden bedreigd. “Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het sinterklaasfeest afgehaakt. “Uitingen en bedreigingen op sociale media richting bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers vinden wij onacceptabel. Besef goed dat er zonder hen geen sinterklaasactiviteiten meer zijn.”

Vorig jaar december werden demonstranten tegen zwarte pieten in Volendam bekogeld met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval. De situatie liep daar uit de hand. De organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) deed aangifte bij de politie en ook van het verhinderen van een geoorloofde demonstratie door bedreiging met geweld, belediging en groepsbelediging. Jerry Afriyie van KOZP feliciteert nu Volendam en roept andere gemeenten op het voorbeeld voor een inclusieve sinterklaasviering te volgen. De organisatie biedt daarbij haar hulp aan. Afriyie: “Wij zijn hier al jaren mee bezig. Misschien is het goed om een partij in de buurt te hebben die je kan adviseren als je als gemeente nu overstapt naar een moderne versie.” Binnenkort komt de stichting Nederland Wordt Beter met een lespakket over Sint en Piet, voor basis- en voortgezet onderwijs.