Vier gewonden na aanvaring boten Terschelling, zegt burgemeester

Vier gewonden na aanvaring boten Terschelling, zegt burgemeester

Geplaatst op 21 oktober 2022, om 19:19 uur

TERSCHELLING – Een van de opvarenden die vrijdag gered werd na de aanvaring tussen een snelboot en een watertaxi bij Terschelling is zwaargewond. Dat meldde burgemeester van Terschelling, Caroline van de Pol, tijdens een persconferentie over het voorval. Drie anderen raakten lichtgewond. Eerder had de gemeente het nog over twee lichtgewonden.

Hoe het met de gewonde mensen gaat, kon de burgemeester niet zeggen.

De snelboot en de watertaxi kwamen vrijdagochtend vroeg in botsing. In de watertaxi zaten acht mensen. Vier van hen werden uit het water gehaald door hulpverleners. Twee mensen kwamen om het leven. Die slachtoffers zijn geborgen. Een 12-jarig kind en een volwassen man worden nog vermist.

Vermisten

Meer informatie over de vermiste mensen kon de burgemeester nog niet geven. Ook over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. Het onderzoek loopt nog, zei ze. “We gaan niet gissen.”

Op enkele uitzonderingen na en behalve in de daarvoor aangewezen hoofdscheepvaartroutes, geldt er voor de Waddenzee een verbod om met motorschepen sneller te varen dan 20 kilometer per uur. Uit informatie van de website Marine Traffic komt naar voren dat de vaarsnelheid van de watertaxi in de minuten voor het ongeluk afnam van 25 knopen (ongeveer 46 kilometer per uur) naar nul. De vaarsnelheid van de Stormloper is meestal rond de 25 tot 30 knopen (ongeveer 50 kilometer per uur). Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kon niet zeggen of een uitzonderingsregel van kracht was op de route waarop de snelboot en de watertaxi voeren. De watertaxi is inmiddels geborgen.

Door: ANP