2 jaar celstraf voor hulp bij ontsnapping uit tbs-kliniek

2 jaar celstraf voor hulp bij ontsnapping uit tbs-kliniek

Geplaatst op 21 oktober 2022, om 14:20 uur

ZUTPHEN – De rechtbank in Zutphen heeft de 26-jarige Mamuka K. uit Amsterdam veroordeeld tot 24 maanden celstraf. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar cel. De man hielp op 21 juni van dit jaar twee tbs’ers te ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen. Hij maakte met een slijptol een gat in het hek van de instelling.

De vlucht van de drie met een klaarstaande auto werd door camera’s gezien. “Het is zeer ernstig en zorgwekkend wat hij heeft gedaan”, oordeelde de rechtbank vrijdag over de verdachte. “Hij toont een gebrek aan respect voor de rechtsorde en heeft veel maatschappelijke onrust veroorzaakt met het helpen ontsnappen van de twee tbs’ers”.

Omdat K. nog in zijn proeftijd liep en weer in de fout ging, moet hij ook nog een extra celstraf van 300 dagen uitzitten. De straf van de rechtbank valt lager uit omdat de Amsterdammer een lichte verstandelijke beperking heeft en alleen handelde.

Een van de gevluchte tbs’ers is Luciano D. Hij werd in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. De andere ontsnapte, Sherwin Windster, is nog voortvluchtig. Hij kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval. Daarbij kwam een van de slachtoffers om het leven. K. en D. werden na een klopjacht van negen dagen door de politie in Den Haag aangehouden.

Door: ANP