Zinloze groepsrivaliteit door drillrap kost 17-jarige zijn leven

Zinloze groepsrivaliteit door drillrap kost 17-jarige zijn leven

Geplaatst op 19 oktober 2022, om 09:29 uur

DEN HAAG – Het was een oneerlijke, laffe strijd. Negen jongens tegen één. “Zo kun je altijd winnen,” zei de officier van justitie. Voor zover je van “winnen” kunt spreken. Want bij de vechtpartij op de Rijswijkseweg in Den Haag vorig jaar werd Myron doodgestoken. Hij was pas 17 jaar. Negen verdachten staan deze en volgende week voor de rechter. Ze waren betrokken bij de vechtpartij op de Rijswijkseweg waarbij Myron werd neergehaald, geschopt, geslagen en uiteindelijk doodgestoken. De verdachten gingen er daarna als een haas vandoor, maar werden in de dagen erna stuk voor stuk gepakt door de politie.

Eerste strafeisen
Dinsdag stonden twee minderjarige verdachten voor de rechter, onder meer degene die riep dat er eentje “plat” moest. Ook volgende week staat nog een minderjarige voor de rechter. In het minderjarigenstrafrecht is de straf die geëist kan worden beperkt. Voor de andere verdachten is dat niet zo.

“Gelet op het plan, de samenwerking tussen de jongens en de gevolgen van hun handelen,” betoogde de officier van justitie, “vindt het Openbaar Ministerie het medeplegen van moord bewezen voor alle jongens van de groep die zijn meegegaan.”

De minderjarige jongens die vandaag terecht stonden hoorden de maximale straffen eisen die in het jeugdstrafrecht mogelijk zijn, gelet op hun leeftijd op het moment van de moord. Voor de nu 17-jarige verdachte is dat 1 jaar jeugddetentie (waarvan 4 maanden voorwaardelijk). De nu 18-jarige verdachte hoorde 2 jaar jeugddetentie met aansluitend jeugd-TBS tegen zich eisen.

Overige zittingsdagen
Woensdag staan twee verdachten van 22 en 24 jaar terecht, vrijdag een van 22 jaar. Ook volgende week dinsdag staan verdachten van 22 en 24 voor de rechter. Volgende week woensdag een minderjarige van 17 en een verdachte van 19.

De rechtbank zal alle onderzoeken pas sluiten in november en op 23 november in alle zaken tegelijk uitspraak doen.