Man doodde vriendin om haar te beschermen tegen ‘iets heel ergs’

Man doodde vriendin om haar te beschermen tegen ‘iets heel ergs’

Geplaatst op 19 oktober 2022, om 11:48 uur

DEN BOSCH  – De man die in februari zijn vriendin doodstak in een bed and breakfast in Valkenswaard, wilde haar behoeden voor “iets veel ergers”. Dat verklaarde de 46-jarige Martien S. woensdag in de rechtbank van Den Bosch. Hij zou waanideeën hebben die hem ervan overtuigden dat ze anders zou zijn ontvoerd, verkracht en geprostitueerd. “Ze zou een heel zwaar leven hebben gehad en uiteindelijk ook worden vermoord. Dat denk ik nog steeds.”

S. staat terecht voor de moord op zijn 33-jarige vriendin Stephanie uit Maastricht op 1 februari en voor poging tot doodslag op de eigenaresse van de bed and breakfast. Zij hoorde die nacht in de bovenwoning van het stel gestommel en geschreeuw en zag, toen ze uiteindelijk ging kijken, hoe S. zijn vriendin in de nek stak en dat zij daar doodbloedde. Uit sectie bleek later dat het slachtoffer tientallen keer met een mes gestoken is, waarvan drie keer in haar nek. Daarna viel hij ook de eigenaresse van de B&B aan.

S. zei al eerder dat hij die avond en nacht een psychose had. Als kind zou hij extreme angsten hebben doorgemaakt en op zijn 17e zou de Eindhovenaar voor het eerst psychoses hebben gehad. Sindsdien gebruikte hij drugs, waarvoor hij sinds zijn 24e werd behandeld bij een GGZ-instelling in Eindhoven. Hij kreeg er medicijnen om die psychoses te onderdrukken en leerde daar vijf jaar geleden ook Stephanie kennen met wie hij een relatie kreeg.

Ze ontvluchtten de instelling om meer samen te kunnen zijn. Ze woonden in het bos, in een tiny house en uiteindelijk konden ze terecht in de B&B. Daar stopte S. op verzoek van zijn vriendin vorig jaar met de medicijnen. “Ik werd er suf van, maar op straat moest ik juist heel alert zijn om haar te beschermen.”

Door het stoppen met de medicatie sliep hij nauwelijks meer en zag hij waanbeelden van auto’s die voor het huis parkeerde en kreeg hij de overtuiging dat ze voor zijn vriendin kwamen. Hij sloeg haar eerst met een fles op het hoofd en stak haar daarna meer dan dertig keer met een mes. “Die ontvoering was voor mij realiteit. Het klinkt heel bizar, maar dat is het nu nog steeds.”

Het Openbaar Ministerie komt woensdagmiddag met de strafeis voor de verdachte.


Door: ANP