UPDATE VIDEO’S Passagierstrein ramt bus in botsing, bus doormidden gebroken

UPDATE VIDEO’S Passagierstrein ramt bus in botsing, bus doormidden gebroken

Geplaatst op 17 oktober 2022, om 10:37 uur

BERGEN OP ZOOM – De bus zonder passagiers die maandagochtend op een spoorwegovergang in Bergen op Zoom doormidden werd gereden door een trein, had geen dienst. “De chauffeur had een ochtenddienst gedaan en reed daarna terug naar zijn stalling. Vandaar dat de bus op dat moment geen dienst had en er geen mensen in zaten”, zo laat een woordvoerder van moederbedrijf Connexxion weten.

Op de bus staat het logo van Connexxion, maar de bus werd op het moment van het ongeluk gebruikt door een van de onderaannemers van het bedrijf, BusiNext. Volgens de woordvoerder gaat het naar omstandigheden goed met de buschauffeur, die op tijd de bus uit kon komen. “Voor ons is dit natuurlijk enorm schrikken. We zijn blij dat hem niks mankeert en dat het ook met de machinist naar omstandigheden goed gaat.”

Hoe het kan dat de bus op de overweg strandde, is bij het busbedrijf nog niet bekend. “Er wordt nog technisch onderzoek gedaan, en we gaan daarover nog in gesprek met de onderaannemer.” Connexxion werkt in verschillende regio’s met onderaannemers die af en toe een dienst rijden voor het busbedrijf. Volgens de woordvoerder wordt van die diensten gebruikgemaakt vanwege personeelstekort.

De buschauffeur is door ambulancepersoneel nagekeken, maar bleek niet gewond. In de trein zaten 85 passagiers die zijn onderzocht door de hulpdiensten, meldt de NS. De reizigers zijn uit de trein gehaald en met een bus verder vervoerd. Eelco van Asch van NS spreekt van “een vreselijk ongeval waar gelukkig geen slachtoffers bij gevallen zijn”. Hij geeft aan dat de machinist en conducteur ongedeerd zijn, maar geschrokken. “Collega’s hebben hen opgevangen om te praten over hun ervaringen.”

De bus is door de aanrijding helemaal doormidden gebroken en de ravage bij de spoorwegovergang is enorm. De omgeving van de Marconilaan, waar het ongeluk gebeurde, is afgezet voor verkeer. Tussen Roosendaal en Kruiningen-Yereseke rijden vanwege de aanrijding geen treinen, maar bussen. ProRail meldt dat het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is gestremd. De zegsman kan niet aangeven hoelang dat gaat duren. De trein is door de botsing ontspoord en ook moet er bijvoorbeeld onderzocht worden of het spoor beschadigd is.

Door: ANP