Ruim 60 arrestaties bij klimaatdemonstratie op A12

Ruim 60 arrestaties bij klimaatdemonstratie op A12

Geplaatst op 15 oktober 2022, om 16:27 uur

DEN HAAG – Bij een klimaatdemonstratie in Den Haag zijn zaterdag 62 demonstranten aangehouden, meldt de politie. Zij blokkeerden de Utrechtsebaan in de Hofstad.

De actievoerders zijn aangehouden op basis van de Wet Openbare Manifestaties (WOM), aldus de politie op Twitter: “De demonstranten weigerden naar de aangewezen demonstratielocatie Malieveld te gaan.”

Eerder zaterdag noemde de gemeente Den Haag het protest op de snelweg “levensgevaarlijk” voor demonstranten en voor andere weggebruikers. Als gevolg van het protest kon verkeer vanuit Den Haag niet de A12 op richting Utrecht.

Fossiele industrie
Het was bekend dat Extinction Rebellion van plan was zaterdag de Utrechtsebaan te blokkeren. Dat gebeurde tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Het protest was gericht tegen het verstrekken van subsidies aan producenten van fossiele energie. Er zouden zo’n vijftig actievoerders bij het protest aanwezig zijn geweest. Volgens de organisatie was het de derde keer in vier maanden tijd dat de klimaatactivisten de A12 blokkeerden.

Volgens Extinction Rebellion krijgt de fossiele industrie miljarden aan subsidies van de Nederlandse overheid. “Blijkbaar is het verdienmodel van grootvervuilers belangrijker dan de levens van gewone mensen”, aldus de organisatie.

Door: ANP