Verdachte moordonderzoek Peter R. de Vries overgeleverd vanuit Polen

Verdachte moordonderzoek Peter R. de Vries overgeleverd vanuit Polen

Geplaatst op 13 oktober 2022, om 09:29 uur

NEDERLAND – Een 30-jarige verdachte die vorige maand in Polen werd aangehouden, is overgeleverd aan Nederland. De Poolse man wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De man werd op 26 september aangehouden door de Poolse politie op verzoek van Nederland. Woensdagavond 12 oktober kwam hij aan op Schiphol.

De 30-jarige Pool wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd. De verdachte zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest. Hij wordt vrijdag 14 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Pro forma zitting
Op donderdag 13 oktober 2022 is de eerste voorbereidende (pro forma) rechtszitting in het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de aanslag op De Vries. De nu overgeleverde man verschijnt nog niet op deze zitting. Drie andere verdachten zijn donderdagmiddag wel gedaagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om een 27-jarige Poolse man die vermoedelijk de schutter en de chauffeur bij de aanslag heeft aangestuurd. Op de pro forma zitting staan ook twee Nederlandse verdachten van 26 en 27 jaar terecht. Zij werden afgelopen zomer in Spanje en Curaçao opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag. Zij worden onder andere verdacht van het medeplegen van moord met terroristisch oogmerk.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij. Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De vermoedelijke uitvoerders van de moordaanslag, de schutter en chauffeur, staan in een aparte rechtszaak terecht.