Beloning van 20.000 euro voor tip die naar Eritrese mensensmokkelaar leidt

Beloning van 20.000 euro voor tip die naar Eritrese mensensmokkelaar leidt

Geplaatst op 13 oktober 2022, om 13:45 uur

NEDERLAND/LIBIÉ – Kidane Zekarias Habtemariam, nu 38, staat sinds oktober 2021 op de Nationale Opsporingslijst. De Eritreeër wordt gezocht wegens onder meer mensensmokkel, afpersing, geweldpleging en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Een aantal slachtoffers van Kidane verblijft in Nederland. Sommigen werden ook hier nog afgeperst. Zij moesten geld betalen aan de organisatie van Kidane om te stoppen of te voorkomen dat familieleden in Eritrea werden mishandeld. Kidane Habtemariam heeft aan het hoofd gestaan van een kamp in Libië waar Eritrese vluchtelingen zich verzamelden in de hoop de oversteek naar Europa te kunnen maken. In dat kamp werden zij in veel gevallen opgesloten en zeer ernstig mishandeld.

Verklaringen
Het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die willen verklaren over familieleden of kennissen die in het kamp in Libië zijn overleden als gevolg van strafbare feiten. Ook komt het team graag in contact met mensen die zelf slachtoffer van ernstige strafbare feiten zijn geworden en momenteel in Nederland verblijven.

Beloning
Kidane zal sowieso gedagvaard worden om in Nederland terecht te staan, dus ook bij verstek. De Koninklijke Marechaussee en de Hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket is er echter alles aan gelegen om Kidane in een Nederlandse cel te krijgen. Voor de tip die leidt tot zijn aanhouding is een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.