Eis: 2 jaar cel voor 20-jarige verdachte dodelijke steekpartij

Eis: 2 jaar cel voor 20-jarige verdachte dodelijke steekpartij

Geplaatst op 11 oktober 2022, om 14:49 uur

ROERMOND – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond toepassing van het jeugdstrafrecht geëist tegen de 20-jarige verdachte van een dodelijke steekpartij op carnavalsmaandag in Horst. Daardoor kwam de 21-jarige Guus Janssen uit het Limburgs stadje om het leven.

Het OM eiste de maximumstraf van twee jaar jeugddetentie plus onvoorwaardelijke behandeling van een mentale stoornis van de verdachte voor de tijd van drie jaar door opname in een justitiële jeugdinrichting. Dit om herhaling te voorkomen.

Verdachte Joshua de L. was 19 jaar toen hij zijn slachtoffer zou hebben doodgestoken, een daad die hij ook bekend heeft. Reclassering, psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank toepassing van het jeugdstrafrecht omdat De L. op het moment van zijn daad de geestesvermogens had van een 15- of 16-jarige. Het OM gaat daarin mee.

Voor de nabestaanden is toepassing van het jeugdstrafrecht onverteerbaar, liet de vader van het slachtoffer dinsdag aan de rechtbank weten. Dan krijgt hij maximaal twee jaar gevangenisstraf, terwijl bij toepassing van het strafrecht voor volwassenen hem maximaal 15 jaar boven het hoofd zou hangen. Bij toepassing van het jeugdstrafrecht “hebben personen tussen 18 en 23 jaar straks een vrijbrief om dodelijke misdaden te plegen”, hield de zus van het slachtoffer de rechtbank voor.

Aanleiding voor de fatale steekpartij was een lollig bedoelde opmerking van een carnavalsvierder. Deze Delano zou De L. die carnavalsmaandag erop gewezen hebben dat hij geen carnavalskleding droeg en hem voor de grap een “nepmarokkaan” hebben genoemd. Daarop ging bij De L. naar eigen zeggen “een knop om”, ontstak hij in blinde woede, haalde een bij de Action verworven mes tevoorschijn en stak Guus Janssen in zijn buik. Het slachtoffer bloedde ter plekke dood. Janssem was echter niet degene die de opmerking gemaakt had, dat was Delano. Na zijn daad vluchtte de verdachte naar huis. Het mes is niet teruggevonden.

De L. heeft een verleden van impulsieve geweldsuitbarstingen en was een bekende van de politie. Hij stond bekend als iemand met een kort lontje. Op school waren docenten en medestudenten bang voor hem wegens intimidaties en bedreigingen. Eerdere pogingen tot hulpverlening verzandden.