Man krijgt celstraf na versturen valse betalingsherinneringen namens ANWB

Man krijgt celstraf na versturen valse betalingsherinneringen namens ANWB

Geplaatst op 8 oktober 2022, om 09:35 uur

De Amsterdamse rechtbank heeft een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een 24-jarige Amsterdammer. De man zou tussen januari en april 2021 valse betalingsherinneringen uit naam van de ANWB hebben gestuurd. Hij liep tegen de lamp nadat hij een fout maakte waardoor zijn identiteit bekend werd.

Tegen dit soort online oplichting en fraude passen forse straffen, lichtte de officier van justitie zijn strafeis toe. Cybercriminaliteit grijpt de laatste jaren razendsnel om zich heen. In 2021 was 17 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder, dat zijn bijna 2,5 miljoen mensen, naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. Politie en het Openbaar Ministerie investeren flink in de opsporing en vervolging van dit soort nieuwe criminaliteit.

Vergeten linkje
In de zaak van de 24-jarige verdachte was er helemaal geen betalingsachterstand. Het mailtje was ook niet afkomstig van de ANWB maar van een cybercrimineel, zei de officier van justitie op zitting. De verdachte kopieerde teksten van een echte ANWB mail die hij zelf had ontvangen. Die teksten zette hij in een ander bericht en verstuurde dat uit naam van de ANWB. Hij vergat echter een link uit de gekopieerde tekst te halen. Die link leidde naar een gepersonaliseerde webversie van het bericht waarop zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien was.

Dat was de ANWB ook opgevallen en de organisatie deed aangifte bij de politie. Hierop werd een onderzoek gestart dat leidde tot de aanhouding van de verdachte op 15 april van dit jaar. Vlak voor zijn aanhouding wist hij nog zijn laptop uit het raam van zijn woning te gooien. De laptop kon echter worden veiliggesteld. Op de laptop was phishingsoftware geïnstalleerd.

Onverklaarbaar inkomen
Op een in beslag genomen telefoon kwamen pushberichten van een phishing beheerpanel binnen. Op een andere telefoon vond de politie een Telegram-conversatie waaruit blijkt dat hij voor meer dan 6000 euro aan phishingbenodigdheden heeft aangeschaft. Het gaat daarbij om panels, nep-pagina’s van banken en lijsten met adressen om phishingmails aan te versturen.

Uit financieel onderzoek naar de rekeningen van de verdachte blijkt dat hij voor meer dan 85 duizend euro aan onverklaarde inkomsten heeft. Het OM vermoedt dat het geld afkomstig is van misdrijven. De verdachte wil er echter niet over verklaren. Het is niet bekend hoeveel personen slachtoffer zijn geworden van de Amsterdammer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.