Halsema: gedoog cocaïne of verander in ieder geval de drugsaanpak

Halsema: gedoog cocaïne of verander in ieder geval de drugsaanpak

Geplaatst op 7 oktober 2022, om 11:53 uur

AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt dat de verkoop van cocaïne eigenlijk gedoogd zou moeten worden, zoals Nederland al doet met wiet. “Ik ben echter een realist en weet dat voor zulke maatregelen te weinig politieke steun is”, zo zei ze bij de opening van een congres met een aantal Europese ministers over georganiseerde misdaad. Ze vindt wel dat landen anders naar drugsgebruik moeten kijken.

Halsema deed haar uitspraken bij een bijeenkomst die is georganiseerd door minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Er zijn ook ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, of hun vertegenwoordigers, uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje naar Amsterdam gekomen. “Laten we de feiten onder ogen zien: de ‘war on drugs’ werkt niet. Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren”, zei Halsema tegen de aanwezigen.

Volgens de burgemeester moet de aanpak van drugs bestaan uit drie delen. “We moeten het geweld en het aantal wapens op straat terugbrengen. We moeten de economische en sociale ontwikkeling van bepaalde wijken en buurten ondersteunen. En we moeten de illegale geldstromen in kaart brengen, verstoren en afsnijden.” Op dat laatste punt pleit ze voor meer samenwerking tussen de Europese regeringen en de steden, omdat daar het geld wordt witgewassen.

Halsema benadrukt in haar toespraak dat ze vindt dat de politie in staat gesteld moet worden om criminelen aan te pakken. Ze vertelde de aanwezigen ook over de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B., Redouan, en de vergismoord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi. De moorden leidden volgens Halsema tot krantenkoppen, maar “zijn in werkelijkheid slechts het topje van de ijsberg”.

Door: ANP