Politie waarschuwt voor app ‘Likee’

Politie waarschuwt voor app ‘Likee’

Geplaatst op 28 september 2022, om 11:29 uur

NEDERLAND – Je kunt filters, stickers en muziek aan je inhoud toevoegen om het leuker te maken. Onschuldig toch? Helaas niet: er zitten veel risico’s aan de app. Hoewel in de officiële privacyverklaring staat dat je 16 jaar of ouder moet zijn om een account aan te maken, zijn er geen leeftijdscontroles.

Zelfs zonder account geeft de app je direct toegang tot virale, geseksualiseerde inhoud, ongeacht de leeftijd van de persoon die de app downloadt. Bovendien is het ouderlijk toezicht in de app totaal niet effectief.

Hier zijn enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden over Likee:
Alle profielen zijn automatisch openbaar; er is geen mogelijkheid om ze privé te maken.

  • Je locatie wordt automatisch gedeeld.
  • De app heeft een overvloed aan grafische, geseksualiseerde inhoud waar moeilijk aan te ontkomen is.
  • Het is veel te gemakkelijk om in contact te komen met vreemden. Dit kan leiden tot phishing scams en online misbruik.
  • Ouderlijk toezicht werkt niet.

Geconcludeerd kan worden dat blootstelling aan volwassen inhoud niet te vermijden is.

De mobiele app is gratis beschikbaar voor Android en iOS. In de Google Play Store is Likee meer dan 500 miljoen keer gedownload.

Om je content aan te bieden die je leuk vindt, gebruikt Likee slimme aanbevelingstechnologie. Je kunt ook zoeken naar verschillende hashtags of inhoud filteren op locatie.

Een Nearby-functie op de app toont mensen met een Likee-account die dicht bij je in de buurt zijn. Het bedrijf belooft ook door beroemdheden gemaakte content, en de mogelijkheid om geld te verdienen aan je video’s als ze viral gaan.

Dit is een van de vele manieren waarop Likee gebruikers stimuleert om tijd aan de app te besteden. Actieve gebruikers kunnen in level stijgen voor acties zoals het plaatsen van video’s, het uitbreiden van hun fanbase en het dagelijks openen van de app.

Vooral tieners worden verleid tot het kopen van Diamonds: tokens die je aan andere gebruikers kunt geven en van hen kunt ontvangen. Deze Diamonds kunnen voor echt geld worden ingewisseld.

Opties en standaardinstellingen
Op Likee kunnen gebruikers korte video’s maken, muziek toevoegen, en de video’s delen met anderen. Het account van iedere nieuwe gebruiker staat standaard op openbaar ingesteld. Ook is het delen van je locatie automatisch ingeschakeld. Dit betekent dat iedereen kan zien wat jij post en waar je je bevindt. Dit is uiteraard nog gevaarlijker voor kinderen die op het platform actief zijn.

Ongeschikte inhoud
Volgens de richtlijnen van Likee is inhoud die “seksuele verleiding of seksuele objectivering” promoot of verheerlijkt, verboden. Het bedrijf beweert zich in te zetten voor de veiligheid van minderjarigen en verbiedt naar eigen zeggen de publicatie van “inhoud die minderjarigen in gevaar brengt”.

Helaas gelden deze verklaringen alleen op papier. De For You-pagina in de app vertelt namelijk een ander verhaal. Suggestief taalgebruik en seksueel getinte inhoud zijn overal zichtbaar. Binnen enkele minuten na het openen van de  de app , worden al tientallen grafische video’s getoond – zo veel dat het onmogelijk is om dit soort video’s te vermijden.

Bovendien kunnen gebruikers zoeken op hashtags en filteren op geslacht. Hierdoor lopen vooral jonge meisjes een groter risico op grooming en blootstelling aan ongepaste inhoud. Likee heeft een functie voor ouderlijk toezicht. Deze functie zou ongepaste inhoud uitfilteren en privéberichten en geldopnames uitschakelen. Om te voorkomen dat je kind de instellingen zelf aanpast, moet je een wachtwoord instellen dat je elke zeven dagen verandert. Helaas maakt de functie geen enkel verschil. je krijgt namelijk precies dezelfde feed als voorheen te zien.

Financiële beloningen
Een ander gevaar van de Likee-app is van financiële aard. Likee staat in-app aankopen toe en heeft een geef/ontvang-functie waarmee gebruikers echt geld kunnen wisselen. De valuta in de app heten Diamonds of Beans. Je kunt de valuta kopen en schenken aan andere gebruikers als je hun video’s leuk vindt. Likee gebruikt bovendien een ‘level-up’-systeem. Hoe meer video’s je deelt, volgers je hebt of Diamonds je verstuurt en ontvangt, hoe meer erkenning je krijgt.

Met het vooruitzicht om geld te kunnen verdienen met posts, en erkenning te krijgen, kunnen kinderen worden verleid tot het plaatsen van video’s. Onder andere de belofte om viraal te gaan, kan kinderen ertoe zetten om riskantere inhoud te posten dan waar ze zich goed bij voelen.