Twee aanhoudingen na identiteitsfraude bij beleggingsrekeningen

Twee aanhoudingen na identiteitsfraude bij beleggingsrekeningen

Geplaatst op 23 september 2022, om 17:15 uur

ROTTERDAM – De politie heeft in augustus een 27-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige vrouw uit Nijverdal aangehouden in een onderzoek naar identiteitsfraude bij een investeringsmaatschappij. De fraudeurs zorgden voor ruim 250.000 euro schade bij acht slachtoffers. Hun beleggingsrekeningen werden geplunderd. De slachtoffers werden door de investeringsmaatschappij schadeloos gesteld. De politie heeft destijds doorzoekingen gedaan en meerdere gegevensdragers in beslaggenomen. De 27-jarige man is onlangs voor de raadkamer verschenen en blijft 90 dagen langer vastzitten. Het onderzoek door het cybercrimeteam van de eenheid Rotterdam gaat verder.

De fraudeurs wisten in te loggen op beleggingsrekeningen van slachtoffers. In die online omgeving wijzigden ze de gegevens van de slachtoffers en vroegen vervolgens een uitbetaling en de opheffing van de rekening aan. Het geld werd vervolgens naar bankrekeningen van geldezels overgemaakt, waarna het geld bij de fraudeurs terecht kwam. Hoe de fraudeurs in eerste instantie ingelogd zijn wordt nader onderzocht. De politie startte het onderzoek nadat de investeringsmaatschappij aangifte had gedaan. Na deze aangifte is de beveiliging aangepast/verbeterd bij de investeringsmaatschappij, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Twee aanhoudingen
Op 23 augustus werd een 27-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Zijn woning werd doorzocht en diverse telefoons werden in beslag genomen voor onderzoek. Na de aanhouding van de man, werd een 32-jarige vrouw uit Nijverdal aangehouden die momenteel een gevangenisstraf uitzit voor een ander fraudeonderzoek. Het onderzoek naar deze fraudezaak is niet afgerond. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.