Celstraf voor opa die kleindochter misbruikte

Celstraf voor opa die kleindochter misbruikte

Geplaatst op 20 september 2022, om 18:52 uur

HEUSDEN – Een 67-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. De man pleegde ontucht met zijn toen 10-jarige kleindochter in Heusden.

De verdachte en zijn toenmalige vrouw pasten op donderdagen op het meisje. Op meerdere momenten ging zij, tijdens het spelen van computerspelletjes, bij haar opa op schoot zitten en raakte hij onder andere de borsten en het geslachtsdeel van het meisje aan en duwde zijn vinger bij haar naar binnen. De verdachte gaf toe dat hij ontuchtige handelingen met zijn kleindochter pleegde en dat dit naar eigen zeggen ‘van kwaad tot erger ging’.

Volgens de rechtbank maakte de verdachte met zijn gedrag een grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van het jonge slachtoffer. De kleindochter bevond zich in een afhankelijke positie en was, gelet op haar leeftijd, weinig weerbaar. De verdachte wist dit en maakte hier doelbewust misbruik van.

Celstraf met contactverbod
Door de gebeurtenissen moest de verdachte verhuizen, verliet zijn vrouw hem en willen zijn kleindochter en haar familie hem nooit meer zien. Ook werd hij ontslagen door zijn werkgever. De rechtbank heeft oog voor deze omstandigheden, maar daartegenover staat dat de verdachte het door hem aangedane leed onvoldoende inziet. Hij legt de oorzaak van zijn handelen bij zijn kleindochter; de verdachte blijft herhalen dat zij zichzelf aan het bevredigen was en zij nooit aangaf dat zij niet wilde wat de verdachte bij haar deed.

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de kans op herhaling laag is, mede omdat de verdachte zijn kleindochter niet meer ziet. Ook zijn er geen tekenen dat hij deel uitmaakt van een (online) netwerk met dergelijke seksuele voorkeuren of verlangens.

Naast de celstraf, mag de verdachte geen contact meer zoeken met zijn kleindochter en mag hij niet in het dorp komen waar het meisje woont. Tot slot moet hij het meisje en haar familie een schadevergoeding betalen.