‘OM moet onjuiste informatie over Taghi rechtzetten’

‘OM moet onjuiste informatie over Taghi rechtzetten’

Geplaatst op 19 september 2022, om 11:36 uur

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie moet onjuiste informatie over de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi rechtzetten. Dat zei zijn advocaat Inez Weski maandag in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, bij de hervatting van haar pleidooi in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Afgelopen weekend publiceerde De Telegraaf het bericht dat Taghi een aanslag zou (laten) voorbereiden op prinses Amalia of premier Mark Rutte. Weski noemde deze aantijging namens Taghi toen al “valse, ongefundeerde informatie”. Weski riep het Openbaar Ministerie maandag op aan te geven welke informatie wel of niet zou kloppen. “Het OM heeft de plicht te tonen dat het nog enige zorg heeft voor het proces en de eerlijkheid daarvan.”

De Telegraaf meldde zaterdag ook dat Taghi en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, elkaar brieven schrijven. De twee zaten samen gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens Weski is de suggestie gewekt dat er gecodeerde boodschappen aan elkaar werden doorgegeven, maar dat is volgens haar volstrekt onjuist. Ze roept daarom het OM op de brieven openbaar te maken. “Cliënt wenst dat nadrukkelijk.”

Levenslange gevangenisstraf geëist
De officier van justitie liet in een korte reactie weten dat er weliswaar zicht is op de correspondentie van Taghi, “maar dat biedt geen 100 procent garantie dat er geen gesluierde berichten worden doorgegeven”. Verder zei ze dat vragen over mediapublicaties “niet thuishoren in dit strafproces”.

Taghi (44) is hoofdverdachte in het proces Marengo, dat gaat over meerdere moorden en pogingen daartoe. Er is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. Weski begon vorige week aan haar pleidooi, waar deze maand en in december meerdere dagen voor uitgetrokken zijn. Zij meent dat het OM Taghi niet had mogen vervolgen, of dat de rechtbank hem moet vrijspreken.

Door: ANP