Nog 8 verdachten vast in zaak waarin ook Jumbo-baas ondervraagd is

Nog 8 verdachten vast in zaak waarin ook Jumbo-baas ondervraagd is

Geplaatst op 15 september 2022, om 20:34 uur

GRONINGEN – Van de negen verdachten die dinsdag zijn opgepakt in een omvangrijk witwasonderzoek zitten er donderdag aan het eind van de middag nog acht vast. Het Openbaar Ministerie meldt dat een van hen is heengezonden, maar dat die 33-jarige man uit Assen wel verdachte blijft. In de zaak is ook Jumbo-topman Frits van Eerd gehoord, maar of hij een van de mensen is die nog vastzitten als verdachte wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Het Financieele Dagblad meldde eerder op basis van bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek dat Jumbo-topman Frits van Eerd een van de verdachten is. De verdachten zitten in beperkingen, dat betekent dat ze met niemand anders dan hun advocaat contact mogen hebben.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het OM. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook in plaatsen in Groningen en Drenthe. Jumbo zelf is niet betrokken bij de zaak en wil niet zeggen wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als topman. Ook na de verlenging van het voorarrest weigerde de supermarktketen verder commentaar.

Hoofdverdachte

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Volgens verschillende media gaat het om Theo E. uit Gasteren, bij wie ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo sportsponsor

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen.

Het OM meldt dat de huidige periode van inverzekeringstelling met toestemming van de rechter-commissaris in Assen met nog eens drie dagen kan worden verlengd. Dit is om de politie en de FIOD in de gelegenheid te stellen de verhoren af te ronden, legt het OM uit.

Door: ANP