17 jaar cel en tbs geëist voor dodelijke schietpartij in Huissen

17 jaar cel en tbs geëist voor dodelijke schietpartij in Huissen

Geplaatst op 13 september 2022, om 14:25 uur

ARNHEM – Tegen een 33-jarige man uit het Gelderse Huissen is dinsdag bij de rechtbank in Arnhem 17 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het in koelen bloede doodschieten van de oom van zijn vriendin. De stiefvader van de vrouw raakte bij het schietincident in augustus vorig jaar gewond. Volgens verdachte Rico P. was het allemaal een groot ongeluk en heeft hij nooit iemand willen doden.

De 61-jarige man uit Wijchen die het leven liet, zou geprobeerd hebben het wapen af te pakken toen P. dreigde zichzelf door het hoofd te schieten, verklaarde P. “Toen ging het per ongeluk af.” Wel gaf hij toe dat hij vervolgens twee keer op de vluchtende stiefvader van zijn vriendin heeft geschoten.

De stiefvader en de oom van de vriendin waren die dag naar haar woning in Huissen gegaan omdat P. zijn vriendin voor de zoveelste keer zou hebben mishandeld en haar moeder zou hebben bedreigd. De vriendin wilde van P. af, haar stiefvader en oom zouden hem uit huis zetten.

Nadat de twee de woning waren binnengedrongen, wilde de oom de politie bellen. P. zou de telefoon uit zijn handen hebben geslagen en toen het slachtoffer bukte om die op te rapen, van dichtbij door het hoofd hebben geschoten, verklaarde de stiefvader. Die sloeg daarop op de vlucht en werd twee keer door P. beschoten. Daarbij zou P. gezegd hebben: “En nu jij.” Eén kogel schampte zijn hoofd, de ander miste doel.

De politie vond een enorme hoeveelheid vuurwapens, messen en boksbeugels in het huis. Na de schietpartij vluchtte P. het dak van de woning op. Het kostte de politie uren om hem daarvan af te krijgen. Hij zwaaide op het dak met twee vuurwapens, schreeuwde dat hij al twee mannen had neergeschoten en vroeg de politie hem ook dood te schieten. P. hield dinsdag in de rechtbank ook vol dat hij die dag van plan was geweest zichzelf door het hoofd te schieten en niemand anders wilde doden. “Ik gebruikte al een jaar lang elke dag speed en had waanideeën.”

De verdachte werkte na zijn arrestatie niet mee aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid in het Pieter Baan Centrum. Toch meent het Openbaar Ministerie dat de man door een verslavingsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar is en in een tbs-kliniek behandeld moet worden.

Door: ANP