Vier aanhoudingen na aantreffen drugslab

Vier aanhoudingen na aantreffen drugslab

Geplaatst op 9 september 2022, om 12:00 uur

ECHT-SUSTEREN/AMSTERDAM – De politie heeft zondag 4 september 2022 bij een woonboerderij in de gemeente Echt-Susteren een omvangrijk drugslab aangetroffen. Het lab bevond zich in een loods van de boerderij. Rechercheurs hielden in en rond de productielocatie vier verdachten aan.

Het lab is inmiddels ontmanteld door de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Daarnaast zijn er sporen veiliggesteld, spullen in beslag genomen en is de woning uitgebreid doorzocht.

Grondstoffen
De politie kwam de Limburgse locatie op het spoor door informatie waaruit bleek dat een partij grondstoffen vanuit Amsterdam onderweg zou zijn naar Limburg. Toen de politie poolshoogte ging nemen, werd het omvangrijke lab ontdekt. In het lab waren twee personen (beiden 29 jaar) aanwezig, mogelijk de laboranten met specialistische kennis van het chemische productieproces. Zij zijn beiden aangehouden, net als de twee bewoners – een vrouw van 42 en een man van 51 jaar – van de woonboerderij.

MDMA
Tijdens het onderzoek bleek dat het vermoedelijk gaat om een lab waarin MDMA (XTC) werd geproduceerd. De productie van synthetische drugs is levensgevaarlijk. De kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot. Na het aantreffen van het lab is direct een onderzoek gestart. Het lab is met assistentie van de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld en vernietigd. Daarnaast zijn alle aanwezige spullen bemonsterd en is geïnventariseerd wat er precies aanwezig was, van grondstoffen tot eindproducten.

Beperkingen
Tijdens de actie doorzocht de politie op verschillende locaties bedrijfspanden en woningen. De twee 29-jarige verdachten kregen na hun aanhouding beperkende maatregelen opgelegd, zodat zij alleen mochten hebben met hun advocaten. Die beperkingen zijn nu opgeheven. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan een rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten. De bewoners van de boerderij zijn inmiddels heengezonden, maar blijven wel verdachte in het onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken wie voor welke feiten verantwoordelijk is. Aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.

Vermoedt u een drugslab?
Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. De politie neemt informatie en tips over mogelijke drugslabs altijd hoog op. De productie van drugs kan gevaarlijk zijn voor de omgeving. Bovendien worden afvalstoffen vaak illegaal gedumpt, waardoor er schade aan het milieu kan ontstaan. Ook het opruimen van vaten met drugsafval kost de maatschappij veel geld. Vermoedt u een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.