OM eist 2,5 jaar cel voor grootschalige zorgfraude

OM eist 2,5 jaar cel voor grootschalige zorgfraude

Geplaatst op 9 september 2022, om 12:41 uur

NEDERLAND – Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt twee verdachten van 31 jaar en 43 jaar uit Hoogezand van grootschalige zorgfraude. Beiden hebben misbruik gemaakt van het Nederlandse zorgstelsel door structureel zorg te declareren die niet geleverd is.

Het OM eist daarom een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar een beroepsverbod om op enigerlei wijze werkzaam te zijn in de zorgverlening voor de duur van 7 jaar voor beide verdachten.

Uit onderzoek verricht door Menzis en de gemeente is gebleken dat de organisatie die was opgericht door een van de verdachten, veel meer thuiszorg declareerde dan dat er daadwerkelijk geleverd werd. Menzis stopte daarom op 19 juni 2018 met uitbetalen en de gemeente zegde op 31 juli 2018 het contract met de organisatie op. Menzis heeft daarbij uiteindelijk nagenoeg al het uitbetaalde geld vanaf 2016 teruggevorderd.