Vrijspraak voor Rosmalense flatmoord, rechterlijke dwaling

Vrijspraak voor Rosmalense flatmoord, rechterlijke dwaling

Geplaatst op 5 september 2022, om 14:31 uur

ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag Rob B., die eerder tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor het doden van zijn partner in april 2000, vrijgesproken. De zaak, die bekend is komen te staan als de Rosmalense flatmoord, werd herzien nadat nieuw onderzoek eerdere conclusies van forensische deskundigen heeft ondergraven. Hiermee kan de veroordeling van B. zich voegen in een rij van geruchtmakende rechterlijke dwalingen, zoals de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B.

B. vond slachtoffer Regie van den Hoogen (37) die bewuste 10 april 2000 met een doorgesneden keel in de hal van hun gezamenlijke woning in de Rosmalense wijk Hintham. De man heeft betrokkenheid bij haar dood altijd ontkend. Zowel de rechtbank als het hof in Den Bosch veroordeelden hem echter voor doodslag en legden tbs op. De tbs-maatregel eindigde in 2017.

De Hoge Raad bepaalde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. Nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat zelfmoord een waarschijnlijker scenario was dan moord of doodslag.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand tijdens de behandeling van de zaak vrijspraak. De aanklaagster noemde de kwestie “bijzonder pijnlijk”. Het OM liet in het midden of de vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Het kan ook heel goed zo zijn dat ze onder invloed van waandenkbeelden iets uit haar hals wilde wegsnijden. Haar huisarts verklaarde namelijk kort voor haar dood dat ze aan hem had gevraagd iets uit haar nek te snijden. Deze mogelijk ontlastende verklaring is in de oorspronkelijke rechtszaak tegen B. nooit gebruikt. Zowel B. als zijn vriendin hadden last van psychische problemen.

Door: ANP