Werkstraf voor slapende automobilist die scholier aanreed

Werkstraf voor slapende automobilist die scholier aanreed

Geplaatst op 1 september 2022, om 08:45 uur

EDERVEEN – Justitie eist honderd uur werkstraf en twee jaar voorwaardelijk het rijbewijs kwijt tegen man die twee jaar geleden een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt op het viaduct over de A30 bij Ederveen. De oorzaak van de aanrijding is hoogstwaarschijnlijk een aanval van Narcolepsie.

Een jongen uit Lunteren, die vlak voor de aanrijding slaagde voor zijn middelbare school, raakte bij dat ongeluk zwaargewond. Hij werd tijdens het oversteken geschept door een busje. De jongen vloog hierdoor in de lucht, waarna hij verderop op de grond terecht kwam. De bestuurder van het busje ging ervandoor, later heeft hij zich wel weer gemeld bij het ongeluk.

De jongen heeft weken in coma gelegen. Nu, twee jaar na het ongeval, is het slachtoffer nog niet hersteld. De bestuurder, een 26-jarige man uit Lunteren, heeft de jongen aangereden waarschijnlijk als gevolg van een aanval van Narcolepsie. Dit is een slaapziekte.

De bestuurder van de bus zou een lange en zware werkdag hebben gehad, waarna hij naar huis reed toen het misging. Hij verklaarde zelf niks meer van het ongeval te weten. ‘’ Wat het mij doet is gruwelijk, maar het is helemaal niets vergeleken met wat het ongeluk voor jou heeft betekend en nog betekent: verschrikkelijk’’, zei hij tegen de jongen bij het proces.

‘’ Je had, zeker als narcolepticus, gewoon niet meer in de auto moeten stappen’’, zegt de officier van justitie die vindt dat de man een cruciale fout heeft gemaakt door zo vermoeid te gaan rijden.

De officier eiste een werkstraf van honderd uur, plus twee jaar voorwaardelijk het rijbewijs kwijt, met een proeftijd van drie jaar. De man is inmiddels herkeurd bij het CBR. De voorlopige conclusie daaruit is dat hij zijn rijbewijs terug kan krijgen. Wel bij het gebruik van juiste medicatie.