Neerslagtekort hoger dan ooit in deze eeuw

Neerslagtekort hoger dan ooit in deze eeuw

Geplaatst op 1 september 2022, om 11:50 uur

DE BILT- Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland bedraagt volgens het KNMI donderdag 300 millimeter. Het tekort stijgt de komende dagen nog wat verder. Het is in deze eeuw nog nooit zo droog geweest in het groeiseizoen. Sinds de metingen begonnen is het alleen in 1976 op 1 september nog droger geweest. Het tekort bedroeg toen meer dan 360 millimeter.

Het KNMI meldde al dat augustus een van de warmste en zonnigste maanden ooit is geweest. Door zon en warmte verdampt veel water, terwijl het in grote delen van Nederland niet of nauwelijks heeft geregend. De grondwaterstand in Limburg en Noord-Brabant is lager dan ooit. Ook in de rest van Nederland staat het grondwater uitzonderlijk laag, waardoor er al verboden op het gebruik van grondwater zijn uitgegeven.

In delen van Nederland, zoals Zeeland en de Achterhoek staat het neerslagtekort al ruim boven de 300 millimeter. De noordelijke provincies hebben nog lang geprofiteerd van de zware regenval in het vroege voorjaar, maar ook daar loopt het neerslagtekort nu snel op.

Het KNMI verwacht in de komende week wel wat regen en onweersbuien, maar die zullen niet genoeg zijn om het neerslagtekort op te lossen. Veel regen spoelt meteen weg van de keiharde, uitgedroogde grond. Het moet wekenlang voortdurend regenen om het tekort structureel te verminderen.

Door: ANP