Celstraf voor man die ex-vriendin meerdere keren verkrachtte

Celstraf voor man die ex-vriendin meerdere keren verkrachtte

Geplaatst op 1 september 2022, om 19:01 uur

LITH – Een 36-jarige man uit Lith is veroordeeld tot 48 maanden celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De man hield zijn ex-vriendin vast in haar woning en verkrachtte haar meerdere keren. De rechtbank Oost-Brabant legde hem naast de gevangenisstraf ook een contactverbod op van 5 jaren.

De man brak in augustus 2021 de woning van het slachtoffer binnen. Hij verstopte zich op zolder met de bedoeling haar daar naartoe te lokken. Toen zijn ex-vriendin naar zolder kwam, deed hij de deur op slot en bedreigde haar met een taser en een schroevendraaier. Daar heeft hij haar mishandeld en verkracht.

Daarna bleven de man en het slachtoffer in de woning; de vrouw durfde het huis niet te verlaten. Elders in het huis verkrachtte hij haar nog 2 keer. Pas de volgende ochtend, toen het slachtoffer zag dat de man berichten op haar telefoon zat te lezen, besloot ze te vluchten; ze was bang dat de man haar eerdere contacten met de politie zou teruglezen over bedreigingen in het verleden en dat hij bij het zien van die berichten zó boos zou worden, dat ze het niet zou overleven.

Voldoende bewijs
De rechtbank stelt voorop dat in zedenzaken zoals deze alleen het slachtoffer en de veronderstelde dader aanwezig zijn geweest bij de handelingen. Het is dus het woord van het slachtoffer tegen dat van de verdachte. In dit geval hebben zowel het slachtoffer als de verdachte verklaard dat ze seks hebben gehad, maar als het gaat over de vraag of dat met of zonder dwang was, staan ze lijnrecht tegenover elkaar.

Het slachtoffer heeft in de kern steeds een gedetailleerde en consistente verklaring afgelegd. Zij heeft helder verklaard over de seksuele handelingen, waar en in welke volgorde deze plaatsvonden. Haar letsel en de situatie in het huis zoals de politie die aantrof, passen bij die verklaringen. Uit WhatsAppberichten blijkt verder dat de man haar in de maanden voorafgaand aan het delict meerdere keren heeft bedreigd met geweld tegen haar of haar familie.

Volgens de verdachte verstopte hij zich op zolder om daar rustig over de toekomst van hun relatie te praten. Inbreken in iemands woning, verstoppen op zolder, het slachtoffer naar zolder lokken en vervolgens de deur op slot doen op het moment dat iemand binnenkomt, wijzen volgens de rechtbank niet op de intentie om een rustig en vrijblijvend gesprek te voeren. Dat het volgens de verdachte vervolgens ‘even geduw en getrek’ was en dat er daarna vrijwillige seks plaatsvond, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Ook heeft verdachte niet kunnen uitleggen waardoor het slachtoffer letsel heeft opgelopen.

Schokkende minachting
Uit WhatsAppberichten die de verdachte aan het slachtoffer en zijn eigen familie stuurde, blijkt een schokkende minachting van de man voor het slachtoffer en haar lichamelijke integriteit. De brute wijze waarop hij handelde, toont aan dat de man er niet voor terugschrikt om seksueel geweld te gebruiken.

De rechtbank vindt een gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk passend. Hij krijgt daarnaast een contactverbod voor de duur van 5 jaar. De man mag op geen enkele wijze (direct of indirect) contact opnemen met het slachtoffer. Voor iedere keer dat hij zich hier niet aan houdt, moet hij 1 maand in vervangende hechtenis.