Man overleden door serie-oplichters

Man overleden door serie-oplichters

Geplaatst op 30 augustus 2022, om 19:50 uur

NEDERLAND– OPSPORING VERZOCHT – De Duitse Fabian Esser (33) kwam op donderdag 23 juni om het leven. Hij kwam onder de auto terecht van twee wegvluchtende oplichters die hem net een groot geldbedrag afhandig hadden gemaakt. In Opsporing Verzocht toont de politie beelden van de verdachten, met een prangende vraag voor het publiek: ‘Wie zijn dit?’

De verdachten zijn mannen die waarschijnlijk meer oplichtingen op hun geweten hebben. Ze begeven zich in de wereld van onroerend goed en luxegoederen. Slachtoffers worden naar Zuid-Limburg gelokt om een deal te sluiten met – zoals zij denken – Luxemburgse zakenmannen.

Zo verloopt het afgelopen juni ook met Fabian Esser. De Duitser was door het duo benaderd omdat hij een woning voor bijna een miljoen euro te koop had staan. Beide partijen komen een contante aanbetaling overeen. De “mannen van de Luxemburgse investeringsmaatschappij” hebben echter een vraag: kan Fabian bij de deal een 100.000 euro wisselen? Zelf heeft het duo biljetten van 200 euro, maar hun ton willen ze graag omzetten in kleinere coupures. Fabian gaat met zijn oom (en zakenpartner) naar de afgesproken plek in Kerkrade. Als de daders de rolkoffer met geld zien, grissen ze deze uit Fabians handen en gaan er in een auto vandoor. De Duitser probeert het geld nog terug te pakken, maar komt daarbij ongelukkig onder de vluchtwagen terecht. Hij overlijdt ter plaatse. De oplichters ontkomen.

Wie zijn het?
Van de oplichters is bekend dat degene die het geld afpakte zich voordeed als directeur. Hij is rond de zestig jaar oud en spreekt Duits en gebrekkig Nederlands. De ander is jonger, lang en fors. Het kan zijn dat het duo zich heeft vermomd met brillen en pruiken.
Ze rijden veelal in dure auto’s met vervalste kentekenplaten, maar er lijkt bij een aantal oplichtingszaken ook een zwart met grijze Smart te zijn gebruikt.
Waarschijnlijk heeft het duo tussen maart en juni van dit jaar nog vijf keer toegeslagen in Limburg. Slachtoffers raakten daarbij een gezamenlijk bedrag van rond de half miljoen euro kwijt. Onderzoek wijst uit dat de daders na hun misdaden vaak richting België reden.
In Opsporing Verzocht vraagt de politie het publiek of zij de ware identiteit van de mannen herkent en mogelijk informatie over hun verblijfplaats, eventuele handlangers en de gebruikte auto’s heeft. Voor de tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf wordt een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Foto: Politie