COA: 250 asielzoekers sliepen buiten in Ter Apel

COA: 250 asielzoekers sliepen buiten in Ter Apel

Geplaatst op 20 augustus 2022, om 15:11 uur

TER APEL – Ongeveer 250 asielzoekers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag buiten geslapen bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdagavond werd al duidelijk dat niet voor iedereen plek gevonden kon worden, maar aantallen waren toen nog onduidelijk.

Kwetsbare mensen zoals gezinnen en zieken hebben vrijdagavond wel onderdak gekregen.

De situatie bij Ter Apel leidde eerder al tot onrust. Zo waren er meerdere vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees daarom het voorterrein van het aanmeldcentrum vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat politie en gemeente meer mogelijkheden hebben voor toezicht en bijvoorbeeld preventief kunnen fouilleren. De politie kon zaterdag nog niet melden of dat heeft geleid tot bijvoorbeeld de inbeslagname van mogelijke wapens.

Het is al tijden druk in het Groningse aanmeldcentrum. De afgelopen periode sliepen asielzoekers geregeld buiten. Zo moesten eerder deze week nog ongeveer driehonderd mensen de nacht buiten doorbrengen. De problemen ontstaan doordat asielzoekerscentra geen plek hebben en statushouders, door onder meer de oververhitte huizenmarkt, niet doorstromen naar een woning.

Door: ANP