Mogelijk extra maatregelen vaarwegen om droogte

Mogelijk extra maatregelen vaarwegen om droogte

Geplaatst op 18 augustus 2022, om 09:40 uur

DEN HAAG  – Er komen mogelijk extra maatregelen voor vaarwegen in verband met de aanhoudende droogte. Sinds begin deze maand is er officieel sprake van een watertekort. Vooral het oosten, zuiden en Zeeland hebben hier last van.

Volgens het Managementteam Watertekorten (MTW) staan twee maatregelen klaar als de droogte aanhoudt. De eerste moet verdere verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal voorkomen, de tweede mogelijke stap is eenrichtingsverkeer voor schepen op de Boven-IJssel in verband met de dalende waterstanden.

In het Amsterdam-Rijnkanaal kan het zogenoemde bellenscherm worden geactiveerd. Dat is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van het gemaal Zeeburg. Luchtbellen uit de buis brengen het zoutwater naar boven dat in de zoetwaterstroom van het Amsterdam-Rijnkanaal komt. Zo wordt het zoute water gestopt.

Verzilting

Verder moet verzilting worden tegengegaan door de energiecentrale bij Diemen. Die moet water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal doorvoeren.

Eenrichtingsverkeer voor alle scheepvaart op de Boven-IJssel wordt noodzakelijk als de waterstand op een plek daalt tot 1,45 meter. Schepen uit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moeten dan omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het MTW is deze maand voor het eerst sinds 2018 weer bijeengeroepen. Hierin werken Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries samen als er een nationaal watertekort is.

Door: ANP