Tweede Friese brandweerploeg met eigen boothuis

Tweede Friese brandweerploeg met eigen boothuis

Geplaatst op 16 augustus 2022, om 11:07 uur

ECHTEN – Brandweer Echten heeft sinds kort een eigen boothuis aan het Tjeukemeer. Daarmee is Echten na Langweer de tweede Friese post met een eigen boothuis. Het staat bij het gemaal in Echten, op zo’n anderhalve kilometer van de kazerne.

Omdat de boot permanent in het water ligt op relatief korte afstand van de kazerne, kan de ploeg zo’n zes minuten sneller uitrukken voor waterincidenten dan wanneer de boot vanuit de kazerne moet komen en te water wordt gelaten.

Duurzaam gebouwd
‘Het boothuis is net als de nieuwste kazernes met burned wood omkleed’, vertelt Jaap Leffertstra, bevelvoerder en chauffeur/pompbediener bij de Echtener ploeg. ‘Op het dak liggen acht zonnepanelen, gekoppeld aan zes accu’s. Daarmee zorgt het boothuis voor de eigen stroomvoorziening; vanwege de afstand tot de doorgaande weg is het niet aangesloten op het stroomnet. Leveren de panelen onvoldoende stroom, dan hebben we als back-up een aggregaat dat vanzelf aanslaat’.

Foto: Brandweer Nederland