TBS met dwang voor ernstige bedreiging aan personeel in kliniek

TBS met dwang voor ernstige bedreiging aan personeel in kliniek

Geplaatst op 11 augustus 2022, om 12:54 uur

DEN HAAG – Een 47-jarige Hagenaar heeft vandaag TBS met dwangverpleging tegen zich horen eisen voor het herhaaldelijk zeer ernstig bedreigen van personeel van Forensisch Psychiatrische Kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Volgens het OM riep hij naar personeelsleden dat hij hen zou doden en dreigde hij hen met de poot van een ventilator in elkaar te zullen slaan. De rechter heeft de strafeis overgenomen.

De verdachte kreeg op enig moment een conflict met het personeel van de kliniek waarna de bedreigingen begonnen. Hoewel niet helemaal duidelijk is wat de woede bij de verdachte heeft getriggerd, lijkt een niet goed werkende douche de lont in het kruitvat te zijn geweest. Na verschillende bedreigingen in de kliniek kregen medewerkers volgens de officier van justitie ook op hun telefoon zeer heftige berichten binnen. In een appje stond bijvoorbeeld dat verdachte één van de medewerkers zou pakken en dat ook zijn familieleden niet langer veilig zouden zijn.

Geen herinnering

Verdachte heeft in zijn verhoren aangegeven dat hij niet meer weet dat hij de berichten heeft verstuurd. Mogelijk was hij onder invloed van medicatie of verkeerde hij in een psychose, zo verklaarde hij. Maar die vlieger gaat volgens de officier van justitie niet op. “De verdachte is zeer uitvoerig onderzocht en hoewel hij de nodige zorg verdient, lijkt voor de stelling dat hij zo erg de weg kwijt was dat hij niet meer wist wat hij deed geen enkele grond.”

TBS met dwangverpleging

Verdachte heeft een verleden met bedreigingen en geweldsmisdrijven. Bij eerdere vonnissen is volgens het OM van alles geprobeerd om hem op het rechte pad te krijgen. Geldstraffen, taakstraffen, gevangenisstraffen en voorwaardelijke straffen met bijzondere voorwaarden. Maar het heeft niet voorkomen dat er opnieuw bedreigingen zijn geuit. Wat het volgens de officier van justitie extra kwalijk maakt is dat deze bedreigingen gericht waren tegen personen die hem juist wilden helpen.

“Mensen die hebben gekozen om voor hun brood, hun inkomen, te zorgen voor patiënten die dat nodig hebben. Mensen die bewust niet hebben gekozen voor het grote geld, maar juist voor de menselijke maat. Dat zijn de mensen waarop onze samenleving terugvalt als het tegenzit. Als we lichamelijk of psychisch hulp nodig hebben. Die mensen verdienen het beschermd te worden.”

Tijdens de zitting heeft de verdachte aangegeven dat hij graag behandeld wil worden voor zijn problematiek en dat hij nu beter begrijpt dan eerst dat dit nodig is. Hoewel hij eerst absoluut geen verplichte TBS wilde, heeft hij op zitting aangegeven dat hij begrijpt dat dit waarschijnlijk beter bij hem past.

De rechtbank heeft direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de verdachte voor de bedreigingen tot een TBS met dwangverpleging. Dit betekent dat de verdachte vast blijft zitten totdat hij geplaatst kan worden in een kliniek waar met zijn behandeling kan worden gestart.