Ook na hittegolf blijft het fraai zomerweer

Ook na hittegolf blijft het fraai zomerweer

Geplaatst op 10 augustus 2022, om 12:10 uur

DE BILT – Het worden tropische dagen voor wie de zomervakantie doorbrengt in eigen land. Volgens Weeronline komt er voorlopig nog geen einde aan de warmte en blijft het ook na de hittegolf, die in de loop van volgende week waarschijnlijk eindigt, “fraai zomerweer”.

Door toedoen van een oostenwind breken deze week een aantal tropische dagen aan in Nederland. Zo wordt het woensdag 24 tot 32 graden en gaat het kwik donderdag tot en met zondag op grote schaal naar 30 à 35 graden. Enkel op de Waddeneilanden blijft de temperatuur met 26 tot 29 graden wat achter op de rest van het land. Het is daarbij flink zonnig en droog, wat de heersende droogte verergert. ’s Nachts koelt het af naar 15 tot 18 graden, waardoor er niet echt sprake is van ‘plaknachten’.

Het weerbureau noemt het “onvermijdelijk” dat we afstevenen op een officiële hittegolf. Zo bereikte de temperatuur dinsdag in De Bilt al zomerse waarden, wat het begin was van een zeer waarschijnlijke landelijke hittegolf. In het zuidoosten is het al sinds zondag zomers warm, dat wil zeggen 25 graden of meer, waardoor daar een regionale hittegolf al is begonnen. Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden zijn, waarvan drie met 30 graden of meer.

Superhittegolf
Weeronline acht de kans overigens klein (20 procent) dat het komt tot een superhittegolf, waarop het ergens vijf aaneengesloten dagen 30 graden of meer wordt, waarvan drie dagen met maxima van 35 graden. Toch is een plaatselijke superhittegolf in het zuidoosten niet onmogelijk, aldus het weerbureau.

Na het weekend verdrijven regen- en onweersbuien weliswaar de hitte, maar doordat er dan vochtigere lucht vanuit het zuidwesten onze kant op komt blijft het broeierig aanvoelen en is er voorlopig nog geen sprake van koel zomerweer.

Door: ANP