Rijksrecherche onderzoekt acht incidenten waarbij de politie heeft geschoten met dienstwapen

Rijksrecherche onderzoekt acht incidenten waarbij de politie heeft geschoten met dienstwapen

Geplaatst op 9 augustus 2022, om 15:17 uur

DEN HAAG (ANP) – In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De Rijksrecherche onderzoekt alle gevallen van vuurwapengebruik door de politie waarbij doden of gewonden vallen. Het OM, waaronder de opsporingsdienst valt, beoordeelt op grond van de onderzoeksresultaten of de politie al dan niet rechtmatig heeft geschoten.

Vorig jaar waren er 21 schietincidenten waarbij de politie was betrokken. Daarbij vielen 25 gewonden en vielen er twee doden. Een jaar eerder waren er vijf doden te betreuren en raakten achttien mensen gewond.

De politie schoot maandag een verdachte neer die twee wapens bij zich bleek te hebben: https://112nederland.nl/2022/08/09/man-60-die-werd-neergeschoten-door-politie-had-twee-vuurwapens-bij-zich/