20-Jarige Arnhemmer krijgt 36 maanden gevangenisstraf overval op brillenwinkel

20-Jarige Arnhemmer krijgt 36 maanden gevangenisstraf overval op brillenwinkel

Geplaatst op 8 augustus 2022, om 19:02 uur

ARNHEM – De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Arnhem voor een overval op een brillenwinkel. Hij krijgt 36 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarbij legt rechtbank bijzondere voorwaarden op.

Op 5 oktober 2021 kwam de man – samen met een andere man voor sluitingstijd de optiek in Velp binnen. Ze hadden hun gezichten bedekt en droegen handschoenen. De man maakte tijdens de overval gebruik van een vuurwapen, terwijl de andere man over een hamer beschikte. De man dreigde de eigenaar en zijn medewerkers dood te schieten. De mannen maakten een grote hoeveelheid dure brillen en geld uit de kassa buit. De zoon van de eigenaar en zijn toenmalige vriendin probeerden de overvallers nog tegen te houden, maar tevergeefs. Ze werden mishandeld, raakten gewond en werden met de dood bedreigd. Volgens de rechtbank was sprake van een weloverwogen en berekende actie.

Bekennende verdachte
De man bekent dat hij de overval pleegde. Tijdens de zitting verklaarde hij dat het een impulsieve actie was. Hij dacht hiermee snel geld te kunnen verdienen.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank oordeelt dat dergelijke misdrijven zwaar bestraft moeten worden. Daarbij kijkt de rechtbank naar de zwaarte van de schuld en houdt ze rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Gezien zijn jeugdige leeftijd krijgt de man een kans om zijn leven anders in te richten. Hij heeft daarbij hulp nodig. Daarom legt rechtbank naast de gevangenisstraf bijzondere voorwaarden op, zodat de man begeleiding krijgt. De rechtbank hoopt dat de Arnhemmer deze kans aangrijpt om met de juiste hulp iets van zijn leven te maken.

De straf is lager dan de officier van justitie eiste. Dit komt door het feit dat de rechtbank – meer dan de officier van justitie – rekening houdt met de jeugdige leeftijd van de man.

Foto: Persbureau Heitink