Man (29) die vriend met 43 messteken om het leven bracht krijgt 10 jaar cel en tbs

Man (29) die vriend met 43 messteken om het leven bracht krijgt 10 jaar cel en tbs

Geplaatst op 3 augustus 2022, om 08:41 uur

ARNHEM – Een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is dinsdag veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een vriend.

In augustus 2021 stak de man een vriend (25) van hem 43 keer met een mes. Dat gebeurde in de woning van de vriend in Arnhem. De man zette muziek hard aan, trok handschoenen aan en pakte een mes. Daarna stak hij in op zijn vriend.

Stemmen in zijn hoofd
De man bekent dat hij zijn vriend stak, maar hij zou dat niet tevoren hebben gepland. De man verklaarde dat hij in zijn hersenen stemmen hoorde en beelden zag. Hij zette hard de muziek aan om rustig te worden en om zijn vriend wakker te krijgen. Daarna verloor hij de controle en was hij niet meer zichzelf.

Motief onduidelijk gebleven
De man is schuldig aan 1 van de ernstigste misdrijven die het Wetboek van Strafrecht kent. Hij bracht zijn vriend – zonder enige aanleiding – op gruwelijke wijze om het leven. Hoewel de man de steekpartij heeft bekend, is er voor de rechtbank en voor de nabestaanden nog veel onduidelijk gebleven van wat er die fatale ochtend is gebeurd. Dat de man zijn vriend op brute wijze van zijn familie en vriendin heeft afgenomen, neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.
Tbs met dwangverpleging en gevangenisstraf. De rechtbank vindt het misdrijf dusdanig ernstig en de risicofactoren voor toekomstig geweld zo sterk aanwezig dat de maatschappij tegen de man in bescherming moet worden genomen. Daarom legt de rechtbank de maatregel van tbs met dwangverpleging aan hem op. Gezien de ernst van het misdrijf wordt daarbij aan de man ook nog een gevangenisstraf opgelegd van 10 jaar.

Schadevergoeding
De man moet verder een schadevergoeding van bijna 40.000 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer. Ook moet de man een schadevergoeding van 4.500 euro betalen aan een oom van het slachtoffer voor het bekostigen van de uitvaart.