EOD ziet meer aanslagen bij woningen met zelfgemaakte explosieven

EOD ziet meer aanslagen bij woningen met zelfgemaakte explosieven

Geplaatst op 3 augustus 2022, om 11:32 uur

NEDERLAND – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ziet het gebruik van geimproviseerde explosieven toenemen bij aanslagen op woningen en voertuigen, meldt de NOS.

“We treffen vaker explosieven aan die mensen zelf thuis hebben gemaakt’ zegt EOD-majoor Peter. Het gaat bijvoorbeeld om explosieven op basis van illegaal vuurwerk. Vorig jaar werd bij een aanslag op een woning op auto elf keer een zelfgemaakt explosief gebruikt waar de EOD voor moest uitrukken.

Woonbuurten worden geregeld opgeschrikt door aanslagen. Zo waren er bij twee woningen in Den Bosch vorige week explosies. In dezelfde week was raak bij een woning in Hoef en Haag, bij Vianen.

 

Geen kwaliteitscontrole

Het is niet helemaal duidelijk waarom criminelen ineens vaker gebruikmaken van geïmproviseerde explosieven en minder van handgranaten. De EOD wijst erop dat de zelfgemaakte explosieven voorheen vooral werden gebruikt bij plofkraken. En die worden de laatste tijd minder gepleegd, mede door de forse investeringen van banken en de politie in de beveiliging van pinautomaten.

Feit is dat de geïmproviseerde explosieven extra gevaarlijk zijn om onschadelijk te maken. “Van een handgranaat hebben we een handleiding en er zit een kwaliteitscontrole op”, zegt majoor Peter. “Als mensen zelf een explosief fabriceren, dan is het maar de vraag hoe het in elkaar zit.”