Drie mannen de cel in voor beschieting kantoorgebouw met raketwerper

Drie mannen de cel in voor beschieting kantoorgebouw met raketwerper

Geplaatst op 3 augustus 2022, om 14:37 uur

AMSTERDAM– Drie mannen zijn voor het beschieten van een kantoorpand veroordeeld tot gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraffen van 4 jaar en 2 jaar en 9 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep voor alle verdachten een gevangenisstraf van 75 maanden. De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen van 4 en 3 jaar op.

Raketwerper
Op 21 juni 2018 werd in de late avond een kantoorgebouw aan de Teleportboulevard te Amsterdam beschoten met een raketwerper. In dat gebouw was onder meer de redactie van het tijdschrift Panorama gevestigd. Hoewel in de media destijds is gespeculeerd dat de beschieting tegen dat tijdschrift was gericht, is het hof (net als eerder de rechtbank) van oordeel dat er geen duidelijk motief voor de beschieting is gebleken. Geen van de verdachten heeft openheid van zaken gegeven. Dat de redactie van Panorama in het beschoten gebouw gevestigd was, heeft daarom geen verschil gemaakt voor de gevangenisstraffen.

Oordeel
Door de beschieting is aanzienlijke schade aangericht aan meerdere gebouwen, en er is geschokt op gereageerd. De beschieting van een gebouw en het in het openbaar rondlopen met een oorlogswapen getuigt naar het oordeel van het hof van minachting voor de Nederlandse samenleving en de daarin geldende regels. Het hof weegt in het oordeel mee dat de beschieting het gevolg was van een doordacht en vooropgezet plan. De zich tijdens de beschieting in het gebouw bevindende getuige, mag van geluk spreken dat zij zich op 15 à 20 meter afstand bevond op het moment van de inslag. Dat zij geen letsel heeft opgelopen is allesbehalve aan de verdachten te danken.