Jongens van 15 en 16 krijgen jeugddetentie voor overval

Jongens van 15 en 16 krijgen jeugddetentie voor overval

Geplaatst op 28 juli 2022, om 15:47 uur

DEURNE – De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een net 15-jarige jongen en een jongen van 16 jaar voor een gewapende overval op een tankstation in Deurne. De jongste krijgt 180 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, en de ander 140 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De jongens gingen in januari 2022 samen een tankstation binnen en bedreigden een medewerker met hun mes. Ze gingen er vandoor met 235 euro uit de kassa.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de jongens uit puur winstbejag een volstrekt verkeerde belangenafweging maakten en zich daarbij niets aantrokken van het slachtoffer. Het voorval had enorme impact op dit slachtoffer. Haar gevoel voor onveiligheid op haar werk is niet meer verdwenen na het voorval. Dit neemt de rechtbank de verdachten zeer kwalijk. Eén van de jongens gebruikte het geld om zijn groepsgenoten te laten zwijgen over het voorval. Ook kocht hij er snoep van. De andere jongen kocht sigaretten voor zijn groepsgenoten.

Opsporing Verzocht als inspiratie
Volgens de rechtbank was er geen sprake van een impulsieve daad. De messen werden vooraf aangeschaft en de jongste verdachte keek filmpjes van Opsporing Verzocht om te weten te komen hoe een overval uitgevoerd wordt en vroeg vervolgens de andere jongen tijdens school om ’s avonds mee te gaan. Ze droegen tijdens de overval bewust een capuchon en een mondkapje, om eventuele herkenning te bemoeilijken.

Oprecht spijt
In het voordeel van de oudste jongen weegt mee dat hij kort na de overval een brief aan het slachtoffer schreef omdat hij spijt had. De rechtbank heeft het idee dat dit oprecht overkomt. Hij krijgt een geheel voorwaardelijke jeugddetentie, om hem ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. Daarnaast moet de jongen een werkstraf uitvoeren van 140 uur. Ook krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering, een alcohol- en drugsverbod en moet hij tijdens de proeftijd van 2 jaar meewerken aan systeemtherapie en bij een gastgezin verblijven.

Kans op herhaling
Volgens een psycholoog is bij de andere verdachte sprake van een reactieve hechtingsstoornis. De rechtbank beschouwt hem daarom als licht verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat de kans op herhaling volgens deskundigen groot is, legt de rechtbank als stok achter de deur een deel van de jeugddetentie voorwaardelijk op. Verder krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering en moet hij tijdens zijn 2-jarige proeftijd begeleid wonen en meewerken aan eventuele begeleiding, behandeling en trainingen.

De jongens moeten het slachtoffer daarnaast samen een schadevergoeding betalen van ruim 1.500 euro.