Kanotocht eindigt in drama: moeder overleden, vader en kind vermoedelijk verdronken in Veluwemeer

Kanotocht eindigt in drama: moeder overleden, vader en kind vermoedelijk verdronken in Veluwemeer

Geplaatst op 21 juli 2022, om 20:23 uur

BIDDINGHUIZEN – Een Duitse vader en een kind zijn donderdagmiddag vermoedelijk verdronken in het Veluwemeer, nadat een kanotocht met het gezin verkeerd afliep. De moeder en een 7-jarige dochter konden wel uit het water worden gehaald. De moeder werd ter plekke gereanimeerd, maar is alsnog overleden. De dochter ligt in het ziekenhuis. De Kustwacht gaat ervan uit dat vader en kind niet meer leven.

Rond 15:00 uur kreeg de meldkamer van de politie de melding dat er een kind in het water bij Biddinghuizen lag. Hulpdiensten rukten donderdagmiddag rond 15.00 uur massaal uit om het gezin te redden. Een grote zoekactie op het water ter hoogte van de Bremerbergdijk in Biddinghuizen werd gestart. Het Duitse gezin was aan het kanoën toen hun boot omsloeg. Deze werd later teruggevonden bij het eiland De Snip, aldus de Kustwacht.

Overlevingskans minimaal
De zoektocht naar de vader en het tweede kind werd aan het eind van de middag gestaakt. De Kustwacht gaat ervan uit dat de vader en het kind niet meer leven. Dat betekent dat er is overgegaan van een zoektocht naar een bergingsactie.

“Alles op alles is gezet om ook de andere twee inzittenden van de kano zo snel mogelijk te vinden”, aldus de politie tegenover Omroep Flevoland. “Naast hulpdiensten op het water zijn ook de helikopter en speurhonden ingezet. Helaas tot nu toe zonder resultaat. De zoektocht naar deze personen, een man en een kind, gaat nog door. De zoektocht is nu gericht op het bergen van slachtoffers.”

De politie zoekt alleen nog naar de vader en het kind, met 4 boten, die allemaal sonar aan boord hebben. Ook een dregteam is onderweg. De politie zou van plan zijn om ook in het donker te blijven zoeken, mocht dat nodig zijn.

Moeder gereanimeerd

De 7-jarige dochter werd in goede gezondheid gevonden op een boei. De moeder werd ten zuiden van het eiland De Ral uit het water gehaald en moest gereanimeerd worden. Over haar toestand is verder nog niets bekend. De moeder en dochter zijn volgens de brandweer overgedragen aan het ambulancepersoneel.

De politie kan nog geen informatie geven over de identiteit van het gezin, omdat de familie in Duitsland eerst op de hoogte gebracht moet worden.

Veel inzet
Vanwege de vermissingen werden twee traumahelikopters opgeroepen. Een sonarboot, kustwacht- en politiehelikopter werden ingezet voor de zoektocht naar de vader en het andere kind. Toen de overlevingskans miniem werd geacht, zijn de helikopters vertrokken. Inmiddels zijn ook de brandweer en Rijkswaterstaat vertrokken.

Video: Omroep Flevoland
foto’s: Persbureau Heitink