Nijmeegse Vierdaagse cancelt eerste wandeldag: “Het is niet verantwoord”

Nijmeegse Vierdaagse cancelt eerste wandeldag: “Het is niet verantwoord”

Geplaatst op 17 juli 2022, om 14:11 uur

NIJMEGEN – De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft zondagmiddag de knoop doorgehakt over maatregelen op de eerste wandeldag vanwege de verwachte hitte. De eerste wandeldag wordt gecanceld.

Volgens Weeronline wordt het dinsdag naar verwachting 39 graden. De temperatuur ligt daarmee nog hoger dan tijdens de oververhitte Vierdaagse van 2006, toen twee wandelaars op de eerste wandeldag overleden. Op zondagochtend kwam daarom het weeradviesteam van de Vierdaagse bij elkaar. Dat team bestaat onder meer uit een eigen meteoroloog, fysiologe Maria Hopman en een sportpsycholoog. Ook trekt de organisatie nauw op met het Rode Kruis. Het uitgelegde advies staat onderaan in het artikel beschreven, onder de mogelijke scenario’s waaruit de organisatie kon kiezen.

Scenario’s
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse had naar eigen zeggen tal van scenario’s klaarliggen. De scenario’s zouden als volgt kunnen zijn. Wat besloten is, staat onder deze scenario’s uitgelegd:
1. De eerste optie, meeste ook tegelijkertijd de meest extreme, is om een wandeldag (of week) te schrappen. In 2006 is na de eerste hete dag het gehele evenement afgelast.
2. Een optie was ook om de starttijden te vervroegen. Het probleem wat daarbij ontstond is dat lopers die aangewezen zijn op het openbaar vervoer mogelijk Nijmegen niet op tijd kunnen bereiken.
3. Een andere mogelijkheid was om de routes in te korten. Dit betekent dat er is voor elke wandeldag een route van 20 kilometer voorhanden, voor de lopers die normaal 30 kilometer zouden moeten lopen. De 50-kilometerlopers gaan dan over de 40-kilometerroute en de mensen die 40 kilometer zouden moeten lopen pakken dan de route van 30 kilometer.
4. Een vierde mogelijkheid is om de finishtijden te verlaten. Lopers krijgen dan de gelegenheid om wat langer over de route te doen en zo meer rust te pakken.
5. En dan is er nog een combinatie van opties mogelijk, zoals het eerder starten, later finishen én verkorten van de route.

Gecanceld
De organisatie maakte zondagmiddag rond 14:00 uur bekend dat de eerste wandeldag gecanceld wordt. Woensdag wordt de Vierdaagse daarmee wel gelopen worden en is daarmee de eerste dag. “Het is weerssituatie is extremer dan de situatie in 2006”, zo maakte de organisatie bekend. De wandelmars duurt daarom maar drie dagen in plaats van de gebruikelijke vier dagen.

Te grote druk op medische zorg
Volgens Henny Sackers komt er anders een te grote druk te liggen op de medische zorg. ‘Van eigen medische dienst als van het Rode Kruis. Het is niet verantwoord om dinsdag te gaan wandelen.’ Zo besluit Henny. ‘De weersomstandigheden laten het niet toe. Unieke weersituatie zorgt voor unieke, historische beslissing. 104e Vierdaagse bestaat maar uit drie dagen.’

Wandelaars die zich morgen willen aanmelden kan vanaf 10.00 uur, niet later dan 14.00 uur. Extra aanmeldmoment op dinsdag tussen 08.00 en 12.00 uur. Zo hoeven zij niet in lange rijen te staan. Vierdaagse gaat woensdagmorgen om 04.00 uur in de ochtend van start.

Respect voor besluit
‘Ik kan dit alleen maar ondersteunen.’ Zo besluit burgemeester Bruls. ‘Maar er is natuurlijk ook teleurstelling na twee jaar geen Vierdaagse. Wat niet kan, dat kan niet. Dan moet je een besluit nemen. Ik heb respect voor de hulporganisaties en de organisatie dat ze dit besluit hebben genomen. Als veel mensen uitvallen, kan de zorg dat er niet bij hebben op dit moment.’ Een driedaagse ervan maken, is volgens Bruls daarom de meest verstandige beslissing.

Over opschuiven, dus doorgaan tot zaterdag is nagedacht. Maar dat is organisatorisch te lastig, zegt Henny Sackers. Mensen zijn hier nu op voorbereid, ook de organisatie. “De uitdaging kunnen we niet zo 1, 2, 3 aan”, vult ook burgemeester Bruls aan.

Henny Sackers raadt mensen ten stelligste af om zelf te gaan lopen. “We kunnen ze niet tegenhouden, dat gaan wij niet doen. Er zijn vanuit onze organisatie geen verkeersregelaars, toiletten en er is ook geen medische ondersteuning. Ga dat níet doen”

De marsleider roept dringend op rust te nemen en vooral niet te gaan lopen.

foto boven: John Beckmann / Persbureau Heitink