Twaalf jonge geweldplegers op metrostations opgepakt

Twaalf jonge geweldplegers op metrostations opgepakt

Geplaatst op 15 juli 2022, om 12:44 uur

AMSTERDAM – Twaalf jongeren, in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, zijn afgelopen maanden aangehouden op verdenking van intimidatie, mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging op en rond metrostations.

De eerste aangifte betreft een mishandeling in januari 2022. Een 17-jarige is bij het Centraal Station het slachtoffer en wordt zo mishandeld dat hij een gebroken kaak oploopt.

Meerdere incidenten volgen. Zoals op 8 maart, wanneer de jongeren een vrouw zouden hebben lastig gevallen en geschopt. Die dag volgen nog vijf gewelddadige incidenten.  Een vrouw wordt lastig gevallen, als haar vriend daar iets van zegt, mishandelen ze hem.

Een man die eerder op de avond eveneens wordt lastig gevallen, verkiest het om te zwijgen. Ook dat blijkt een reden hem te schoppen, te slaan en te bespugen. De verdachten zouden alleen al over de eerste maanden van het jaar voor meerdere aangiftes hebben gezorgd. ‘Daaruit bleek duidelijk dat de mishandelingen en intimidaties hun sporen nalieten bij sommige slachtoffers’, zegt de coördinator van het onderzoeksteam. ‘Ze voelen zich door de nare ervaringen onveilig op straat.’

Gestructureerde aanpak
Dezelfde verdachten, met dezelfde modus operandi en plaatsen delict die zich altijd bevinden bij metrostations van de Noord/Zuidlijn: een gestructureerde aanpak lag voor de hand. Daarom werd half maart een onderzoeksteam samengesteld dat alle bewuste incidenten en camerabeelden verzameld.

De onbekende jonge verdachten staan duidelijk op beeld. Wanneer het team Opsporingscommunicatie een aantal van de beelden binnen de politie interne verspreid had leverde dat al veel personalia op. Veel bleken al bekenden van de politie te zijn. Ze kenden elkaar van school of door familiebanden.

Het onderzoeksteam brengt alle verdachten en incidenten gedetailleerd in kaart en beschrijven in de verbalen wie en wanneer strafbare feiten heeft gepleegd en ook wie er alleen maar bij stond. Aan de hand daarvan heeft de officier van justitie besloten wie van hen aangehouden moest worden. Dat zijn er tot nu toe twaalf.
De verdachten zijn gehoord en ze zijn door de rechter commissaris  onder schorsende voorwaarden heengezonden totdat ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Minder incidenten
De meeste van de aangehouden twaalf jongeren hebben een contact- en locatie verbod gekregen, zodat ze niet met de medeverdachten om kunnen gaan en niet meer op de stations mogen komen. Op dit moment zijn er beduidend minder incidenten op de bewuste metrostations.