Omstanders grijpen in bij beroving

Omstanders grijpen in bij beroving

Geplaatst op 14 juli 2022, om 20:17 uur

DEN HAAG – Een vrouw pinde woensdag 13 juli rond 14.30 uur geld bij een pinautomaat aan de Leyweg. Op het moment dat haar geld uit de automaat kwam, griste een langsfietsende man het voor haar neus weg. Toen de vrouw hem probeerde tegen te houden, raakte ze lichtgewond aan haar hand. Omstanders die de beroving zagen gebeuren, hielden de verdachte na een korte achtervolging aan. De verdachte, een 50-jarige man uit Den Haag, zit nog vast.

Zeker zes omstanders die het incident zagen gebeuren, gingen achter de verdachte aan. Een man op een brommer sneed de fietser af. Meerdere auto’s stopten en inzittenden gingen achter de verdachte aan. Uiteindelijk lukte het drie personen om de verdachte vast te pakken. Een politieauto werd door een aantal getuigen gealarmeerd. Hierop namen agenten de aangehouden verdachte van het drietal over.

Mag ik als burger een verdachte aanhouden?

Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

  • De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
  • De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
  • Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.