Boze dakloze probeerde brand te stichten op het Binnenhof

Boze dakloze probeerde brand te stichten op het Binnenhof

Geplaatst op 1 juli 2022, om 16:50 uur

Boos was hij. Heel erg boos. Omdat gemeentelijke BOA’s zijn slaapspullen op de Koekamp hadden weggegooid. Dus was de 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats op donderdagavond 30 september 2021 met zes flessen terpentine naar het Binnenhof getogen om daar brand te stichten en mogelijk ook zichzelf iets aan te doen. Vandaag stond hij voor de rechter op verdenking van onder meer brandstichting en poging zware mishandeling. De officier van justitie eiste 315 dagen gevangenisstraf en TBS met voorwaarden.

Nadat zijn spullen waren weggegooid, was de man naar de supermarkt gegaan en had terpentine en schoonmaakdoekjes gehaald. Naar eigen zeggen met het voornemen om brand te stichten op het Binnenhof.

Daar aangekomen probeerde hij dit plan ook ten uitvoer te brengen. Met als gevolg dat deuren en een tapijt brandschade opliepen. De toegesnelde beveiliging, politie en brandweer voorkwamen echter erger.

De man riep daarop: “Schiet mij maar dood, anders steek ik mijzelf in brand!” Geen van beide gebeurde. De brandweer hield de man nat waarna hij probeerde te ontkomen. Daarbij spoot de man een politieagent met terpentine in de ogen. Het spuiten van terpentine in de ogen is de verdachte ten laste gelegd als poging zware mishandeling. Na zijn aanhouding bleek dat hij in de week voor de brandstichting ook minister De Jonge op Facebook met de dood had bedreigd.

Behandeling
De man is onderzocht door een psycholoog en een psychiater in het Pieter Baan Centrum. Die concluderen dat hij een ziekelijke stoornis heeft die mogelijk werd aangewakkerd door zijn cannabisgebruik. Zij vrezen voor herhaling.

De officier van justitie eiste 315 dagen cel tegen de man. Hij vindt het vooral van belang dat verdacht wordt behandeld voor zijn psychiatrische problemen en verslaving. Daarom vroeg hij ook om TBS met voorwaarden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.