Video-update: Politie massaal aanwezig bij noodverordening in Apeldoorn

Video-update: Politie massaal aanwezig bij noodverordening in Apeldoorn

Geplaatst op 29 juni 2022, om 20:45 uur

APELDOORN – De boeren laten zich woensdagavond niet uit het veld slaan naar aanleiding van de 10 aanhoudingen die dinsdagavond werden verricht. De boeren dreigen naar het politiebureau in Apeldoorn te komen. Er is daarom een noodverordening afgekondigd in Apeldoorn.

Er zijn geruchten dat de boeren woensdagavond weer bij elkaar komen voor een nieuwe actie. Zo werden er deze avond onder andere bloemen gelegd voor de boeren die afgelopen week zelfmoord pleegde. Er werd een oproep gedaan om met zoveel mogelijk tractoren te komen en bloemen mee te nemen. Deze bloemen worden neergelegd op de rotonde aan de Harskamperweg. Ook werd daar door de aanwezigen een minuut stilte gehouden. Naar schatting gaat het om zeker 200 mensen.

Politie massaal aanwezig met shovel
Als de bloemen zijn gelegd, willen de boeren massaal naar Apeldoorn trekken om de 10 boeren die vastzitten vrij te krijgen. De politie heeft deze geruchten opgepikt en heeft daarom, is overleg met de gemeente, een noodverordening van kracht laten gaan. Deze noodverordening geldt vanaf 20:30 uur. Met de noodverordening kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die na een verzoek niet vertrekken kunnen door de politie worden aangehouden.

De politie is deze avond massaal aanwezig met onder andere heel veel ME, een politieshovel, een politieberger, vrachtwagen met een trailer en ander ondersteunend materieel. Deze staan vooralsnog opgesteld op de N304 ter hoogte van de A1 bij op- en afritten van Hoenderloo.

Burgemeester Heerts van Apeldoorn: “De gemeente ziet demonstreren als een grondrecht. Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn veel mogelijk. Blokkeren van wegen en (dreigingen) van verstoring van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan”.

foto’s: Persbureau Heitink