Tien aanhoudingen na boerenprotesten, politie vraagt om beeldmateriaal

Tien aanhoudingen na boerenprotesten, politie vraagt om beeldmateriaal

Geplaatst op 29 juni 2022, om 15:21 uur

Oost-Nederland – De politie heeft in Oost-Nederland tien personen aangehouden tijdens de boerenprotesten van dinsdag. Op diverse plekken werden grenzen fors overschreden. De politie is een groot onderzoek gestart en verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te verrichten. Daarvoor roept de politie ook de hulp in van het publiek.

De tien aanhoudingen zijn onder meer verricht voor openlijke geweldpleging  (onder meer tegen agenten), het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Ook zijn er verschillende bekeuringen geschreven voor het rijden op de snelweg met een tractor.

Grenzen overschreden

Op een aantal plekken zijn we goed met boeren in gesprek en zien we dat boeren op een vreedzame manier gebruik maken van het recht op demonstratie. Echter, dat is niet overal het geval. Politiechef Janny Knol: ‘’Het is onacceptabel hoe op sommige plaatsen in onze eenheid politiemensen zijn belaagd en in het nauw zijn gedreven. In sommige situaties voelden collega’s zich zelfs genoodzaakt om op de noodknop te drukken. We respecteren dat boeren willen demonstreren, dat is een grondrecht. Maar zodra er grenzen worden overschreden, treden we op. We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dat niet dat je hiermee wegkomt. Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht.”

In de omgeving van Kootwijkerbroek en Stroe werden politiebusjes belaagd en zijn agenten in het nauw gedreven. Op de A1 bij Stroe werd de snelweg langdurig geblokkeerd. Door tractoren zijn politievoertuigen klemgereden en van enkele politiemotoren zijn banden lek gestoken. Op sommige plaatsen, zoals de A50, moest het verkeer korte tijd worden gestremd vanwege bijvoorbeeld brandstichtingen. Op het politiebureau van Zwolle kwamen boeren verhaal halen. Er werd geëist om een aangehouden jongen vrij te laten en inbeslaggenomen landbouwvoertuigen terug te geven. Bij de woning van de minister voor Natuur en Stikstof werd met landbouwvoertuigen de straat afgesloten. Daar braken boeren door de politieafzetting waarbij er zelfs over een politieauto heen gereden werd. Ook werden strobalen in brand gestoken.

Deel je beelden

Er worden al veel beelden gedeeld op sociale media. We vragen om deze beelden ook met ons te delen via onderstaand contactformulier. Alle beelden worden dan uitgekeken voor het onderzoek naar strafbare feiten. Zet duidelijk in het tipformulier om welke locatie het gaat.

Het onvoorspelbare karakter en de massaliteit stelt de politie voor een dilemma: we kunnen niet overal tegelijk zijn en voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op gaan of de openbare orde verstoren. Bij excessen grijpen we in, zoals hiervoor benoemd. Wellicht lukt het niet direct maar we zullen degenen die grenzen overschrijden opsporen. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van omstanders en hulpverleners gewaarborgd wordt.

^SV/NR/JA