Celstraf voor ontuchtige handelingen met minderjarige dochter

Celstraf voor ontuchtige handelingen met minderjarige dochter

Geplaatst op 29 juni 2022, om 11:04 uur

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Zwolle voor het meerdere keren plegen van ontuchtige handelingen met zijn minderjarige kind. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 24 maanden op waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De man werd in 2019 met zijn dochter op zolder aangetroffen door zijn ex-vrouw. De man had op dat moment zijn onderbroek en broek op zijn knieën. Zijn dochter was in de ruimte aanwezig. De man gaf toe dat hij werd betrapt bij het kijken van porno. Later verklaarde zijn dochter dat er een half jaar lang meermaals verregaande seksuele handelingen hadden plaatsgevonden. De rechtbank volgt het meisje in haar verklaring, nu deze voldoende wordt ondersteund door andere bewijsmiddelen.

Strafmaat
De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij het vertrouwen van zijn dochter ernstig heeft beschaamd. Het meisje was pas 9 jaar toen de ontuchtige handelingen bij herhaling plaatsvonden. De man schond op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn dochter. De rechtbank vindt daarom een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, passend.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, waaronder een meldplicht bij de Reclassering. Maar ook de voorwaarde dat hij meewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek en een behandeling.

Schadevergoeding
De man moet een schadevergoeding betalen aan zijn dochter van ruim 2.800 euro, bestaande uit de vergoeding van reiskosten en een bedrag aan smartengeld. Verder moet de man aan zijn ex-vrouw en moeder van het slachtoffer een bedrag van 1.500 euro aan shockschade betalen, vanwege de psychische klachten die zij ondervindt na confrontatie met de gevolgen van het ontucht. Ook krijgt zij een bedrag van ruim 1.000 euro vergoed, voor reiskosten die zij maakte naar hulpverleners.