Politie start onderzoek na inbeslagname cocaïne door Italië

Politie start onderzoek na inbeslagname cocaïne door Italië

Geplaatst op 16 juni 2022, om 23:09 uur

Oost-Nederland – Oost-Nederland – De Regionale Recherche van Oost-Nederland is een onderzoek gestart nadat vorige week bekend werd dat Italië ruim 4,3 ton aan cocaïne in beslag heeft genomen dat afkomstig was van een Colombiaans drugskartel. Italië vaardigde naar aanleiding daarvan 38 arrestatiebevelen uit, waaronder in Nederland.

Het onderzoek van de Italiaanse opsporingsdiensten geeft Politie Oost-Nederland aanleiding om te onderzoeken of er vanuit Oost-Nederland ook betrokkenheid is bij grootschalige drugsproductie en –handel. Omdat het onderzoek loopt zijn we terughoudend met het delen van verdere informatie. Het onderzoek dat de Regionale Recherche doet, staat los van het onderzoek van de Italiaanse opsporingsdiensten.

Geprioriteerd thema

Drugshandel valt onder ondermijnende criminaliteit en is daarom door de Politie en het Openbaar Ministerie een geprioriteerd thema. Drugshandel is een vorm van zware en georganiseerde misdaad. Niet alleen gaat het gepaard met ernstig geweld, criminelen maken ook (soms onder druk) gebruik van diensten van burgers en bedrijven uit de bovenwereld. Met illegaal verdiend geld breiden criminelen hun activiteiten uit en bovendien wordt crimineel vermogen gebruikt om bijvoorbeeld panden van te kopen en het vermogen op die manier weer wit te wassen. Zo worden ook mensen zonder verkeerde bedoelingen de criminaliteit ingetrokken, waardoor de samenleving minder veilig en dus ondermijnd wordt.

We vinden het belangrijk om hierover een signaal af te geven, omdat misdaad niet mag lonen. Als het onderzoek het toelaat communiceren we erover, zodat de burger weet wat we doen en waar we hulp kunnen gebruiken.

Wat u kunt doen

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit werken we samen met lokale, regionale, nationale en internationale partners. Burgers zien we als belangrijke lokale partners, omdat zij de oren en de ogen van de wijk zijn. U bent dus belangrijk voor ons als het gaat om het doorgeven van signalen.

Als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt, dat iemand onverklaarbaar vermogen heeft of als u vermoedt dat ergens sprake is van drugsproductie of –handel, meld het dan. Bij spoed mag u natuurlijk 112 bellen, maar u kunt uw vermoedens ook bespreken met de wijkagent of door te bellen naar 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000. Met uw informatie krijgen we zicht op wat er speelt in de wijk. Dat helpt om criminele activiteiten te stoppen en daarmee criminele netwerken te frustreren. Zo blijft uw wijk veilig.