Oplichter met 31.000 Marktplaats-accounts werd achter lachgasfles in kledingkast aangehouden

Oplichter met 31.000 Marktplaats-accounts werd achter lachgasfles in kledingkast aangehouden

Geplaatst op 15 juni 2022, om 09:45 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 27 maanden geëist tegen een 23-jarige man uit Groningen. Hij is de hoofdverdachte in een omvangrijke oplichtingszaak. De man wordt er onder meer van verdacht rekeningnummers van kwetsbare jongeren te hebben gebruikt, met behulp waarvan hij mensen op internet op grote schaal heeft opgelicht. In dit onderzoek staan deze en volgende week elf verdachten terecht; vijf anderen hebben via een strafbeschikking al eerder een straf opgelegd gekregen door het OM.

In eerste instantie gebruikt de hoofdverdachte in 2016 en 2017 zijn eigen rekeningnummer voor zijn oplichtingsacties. Zo plaatst hij advertenties voor fotocamera’s, Apple airpods en een GoPro. Nadat de aangevers hebben betaald, wordt er uiteraard niets geleverd. Later schermt de verdachte zich af en begint hij bankrekeningen van anderen te gebruiken. Het gros van de medeverdachten in dit onderzoek zijn personen die wisten dat hij, met het ter beschikking stellen van de rekening, mensen probeerde op te lichten. Verder komt uit getuigenverklaringen komt naar voren dat de verdachte voortdurend op zoek was naar bankrekeningen van anderen.

Lachgas
De verdachte werkt met diverse valse namen, meerdere accounts en e-mailadressen op onder meer Marktplaats en Facebook. Zo staan op een inbeslaggenomen laptop ruim 31.000 marktplaatsaccounts met inloggegevens. Ook worden bestanden aangetroffen waarmee valse websites van banken kunnen worden gebouwd en een compleet pakket voor het plegen van tikkiefraude.

De verdachte wordt op 23 juli 2019 aangehouden. Daarbij bevindt hij zich in de woning van zijn ex-vriendin; hij heeft zicht in een kast verstopt achter een cilinder lachgas en onder wat kleding. De man ontkent mensen te hebben opgelicht.

“Het interesseert ze niet dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken of dat hun handelen schade toebrengt aan het vertrouwen in het online handelsverkeer.”

Kwalijk
Volgens de officier van justitie is het kwalijk dat de verdachte zich vooral heeft gericht op kwetsbare jongeren in de leeftijd van zestien tot vijfentwintig jaar. Deze jongeren waren onder meer bewoners van een Vast en Verder-huis in de Stad-Groningen, een instelling van het Leger des Heils: “In de strafmaat dient verdisconteerd te worden dat verdachte anderen heeft ingezet in een poging zelf buiten schot te blijven en zich daarbij heeft gewend tot sociaal zwakkeren en jongeren, veelal meisjes.”

Overigens is de man niet alleen in dit onderzoek verdachte. Ook in Den Haag en Utrecht wordt hij verdacht van soortgelijke praktijken.

“In de strafmaat dient verdisconteerd te worden dat verdachte anderen heeft ingezet in een poging zelf buiten schot te blijven en zich daarbij heeft gewend tot sociaal zwakkeren en jongeren, veelal meisjes.”

Plaag
Internetcriminaliteit is een plaag. Het neemt volgens de officier van justitie hand over hand toe. “Duidelijk is dat online fraude een steeds groter probleem wordt. De totale schade van online fraude beliep in 2021 een slordige €62,5 miljoen, een stijging van zo’n 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor.”

Het is volgens de officier lastig om de veelal jonge mannen die een beroep lijken te maken van het belazeren van anderen tot stoppen te brengen. “Het interesseert ze niet dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken of dat hun handelen schade toebrengt aan het vertrouwen in het online handelsverkeer. Ook al omdat de pakkans voor deze praktijken gering lijkt. Om die reden moet er een duidelijk signaal worden afgegeven aan verdachten die wel tegen de lamp lopen: op dergelijke feiten staan aanzienlijke gevangenisstraffen.”