OM wil Rotterdammer (36) half jaar achter tralies voor veroorzaken ongeluk waarbij zijn vriendin overleed

OM wil Rotterdammer (36) half jaar achter tralies voor veroorzaken ongeluk waarbij zijn vriendin overleed

Geplaatst op 15 juni 2022, om 09:02 uur

Met veel te hoge snelheid botste een 36-jarige man uit Rotterdam in de nacht van 21 december 2019 op een betonnen plaat langs de A4. Zijn wagen vloog in brand. Het lukt een taxichauffeur nog om de man eruit te trekken, maar door het vuur en de rook konden ze de vrouw naast hem niet meer redden. De bestuurder stond dinsdag voor de rechter.

De taxichauffeur had de zwarte Opel kort ervoor nog voorbij zien vliegen. Uit onderzoek is gebleken dat de bestuurder tussen de 145 en 200 kilometer per uur moet hebben gereden, veel harder in elk geval dan de toegestane 130 kilometer per uur. Toen voor hem op de weg twee andere auto’s verschenen wilde hij die inhalen, maakte daarbij een stuurfout en klapte om 3.20 uur in volle vaart tegen de vangrail en daarna op een betonnen plaat.

De auto vloog door de botsing in brand. De taxichauffeur die stopte om te helpen lukte het niet meer om de vriendin van verdachte nog te bevrijden. De bestuurder werd wel uit de auto gehaald, hij was gewond maar had het zonder de hulp waarschijnlijk ook niet overleefd.

Strafeis
Verdachte heeft in zijn verhoor aangegeven zichzelf een “heer in het verkeer” te vinden, maar uit zijn dossier blijkt een heel ander beeld. In de drieënhalf jaar voor het ongeluk had hij maar liefst 41 verkeersboetes opgelegd gekregen, de meeste voor te hard rijden, maar ook voor het negeren van rode stoplichten, het rijden over een busbaan en het wisselen van rijbaan zonder voorrang te verlenen. Ter zitting heeft hij gezegd dat hij niet alle overtredingen zelf had begaan.

Volgens het Openbaar Ministerie kan de man verweten worden dat hij zeer onvoorzichtig heeft gereden. De richtlijnen van de rechtspraak en het Openbaar Ministerie gaan dan uit van een straf van 6 maanden cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 2 jaar. Gelet op de snelheidsovertredingen en de bijzondere voorwaarde van onder andere het ondergaan van een eventuele behandeling heeft de officier van justitie 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.