OM eist negen jaar cel en tbs voor zware mishandeling vrouw waarvan haar kind (2) in koffer werd gestopt

OM eist negen jaar cel en tbs voor zware mishandeling vrouw waarvan haar kind (2) in koffer werd gestopt

Geplaatst op 15 juni 2022, om 18:05 uur

Een 43-jarige man uit Groningen wordt verdacht van poging doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving van een vrouw en haar zoontje. Daarnaast wordt hij verdacht van verkrachting van de vrouw.

Op 3 september 2021, iets voor half vijf in de ochtend, krijgen agenten de melding dat een vrouw in de Marmerstraat in Groningen met letsel in haar gezicht voor haar deur staat. “Wat klonk als een niet uitzonderlijke melding, bleek een afschuwelijk incident te zijn. Een verschrikkelijke nachtmerrie, anders kan ik hetgeen de bewoonster en haar zoontje die avond en nacht is overkomen niet omschrijven”, aldus de officier van justitie.

“Wat klonk als een niet uitzonderlijke melding, bleek een afschuwelijk incident te zijn. Een verschrikkelijke nachtmerrie, anders kan ik hetgeen de bewoonster en haar zoontje die avond en nacht is overkomen niet omschrijven”

Happend naar adem
Ter plaatse zien de agenten op de drempel van haar woning een vrouw zitten. Haar gezicht is volledig bebloed en opgezet, haar ogen zijn dusdanig opgezwollen dat ze dicht zitten. Haar bovenlichaam is ontbloot en haar handen zijn met zwarte handboeien voor haar lichaam vastgemaakt. Ze maakt duidelijk dat ze geslagen is door een onbekende man en dat haar kindje nog in de woning is. De agenten gaan op zoek naar het kindje maar treffen het niet aan.

Als de agenten voor de woning staan horen ze gehuil maar het is onduidelijk waar het vandaan komt. Ze openen de afgesloten schuurdeur met de sleutels die in de voordeur hangen. In eerste instantie zien ze niemand, maar op het moment dat ze de berging weer willen afsluiten horen ze een zacht gehuil en beweegt een zwarte koffer lichtjes. De koffer is afgesloten. Ze tillen hem naar buiten en knippen het ijzerdraad dat om het slotje zit door en openen de koffer. In de koffer ligt een jongetje van een jaar of twee, bleek, happend naar adem. Nauwelijks nog bij bewustzijn en niet aanspreekbaar.

Man met rolstoel
Ondertussen treffen de agenten in de nabijheid van de woning een man aan die met een rolstoel loopt. Hem wordt gevraagd zich te legitimeren en in zijn bezittingen treffen zij een foto aan die mogelijk van het slachtoffer is. Ook treffen zij sleutels aan en de agenten besluiten deze te passen op de voordeur van het slachtoffer. Wanneer deze passen, wordt de man aangehouden.

“Een aangehouden verdachte, een zwaargewonde moeder en zoon en een woning waar het een bende is en waar op meerdere plaatsen bloed wordt gezien. De vraag is wat zich in hemelsnaam had afgespeeld die nacht”, aldus de officier. Een groot politieonderzoek volgt. Er vindt uitgebreid forensisch onderzoek in de woning plaats, sporen worden veiliggesteld en ingezonden naar het NFI, de woningen van het slachtoffer en verdachte worden doorzocht, verklaringen van het slachtoffer worden opgenomen, camerabeelden worden veiliggesteld en gegevensdragers worden onderzocht. Al dat onderzoek heeft geresulteerd in een omvangrijk dossier op basis waarvan voor een groot deel kan worden gereconstrueerd wat er die avond is gebeurd.

“Een aangehouden verdachte, een zwaargewonde moeder en zoon en een woning waar het een bende is en waar op meerdere plaatsen bloed wordt gezien. De vraag is wat zich in hemelsnaam had afgespeeld die nacht”
Handboeien
Het slachtoffer wijst verdachte aan als de man die zij in haar woning heeft gezien. Hij wordt in de nabijheid van haar woning aangetroffen net als zijn auto. Hij is dan in het bezit van haar sleutels. In en rondom haar woning wordt op meerdere goederen die verband houden met de strafbare feiten DNA van hem aangetroffen. Hij bekent dat hij seks met haar heeft gehad en noemt daarbij een aantal details die overeenkomen met wat zij beschrijft.

Zij heeft handboeien om terwijl in zijn woning een leeg doosje van soortgelijke handboeien wordt aangetroffen evenals sleuteltjes waarmee die handboeien kunnen worden geopend liggen. Goederen uit haar woning worden in zijn auto en zijn berging gevonden. Hij heeft haar naam en haar huisnummer een paar dagen eerder in zijn agenda geschreven en op zijn telefoon vinden wij filmpjes waarop zij met haar zoon te zien is, terwijl ze naar de woning lopen.

“Dit alles in combinatie met wat we niet zien; namelijk sporen die wijzen op de aanwezigheid van een ander dan verdachte in die woning, maakt zijn verklaring dat de deur openstond, dat hij het slachtoffer geboeid op de bank aantrof en dat hij enkel seks met haar heeft gehad en toen weer is weggegaan, volstrekt onaannemelijk.”Fors hersenletsel

Door zo te handelen heeft hij zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. Dat het boeien, vastbinden en haar vervolgens in een afgesloten woning achterlaten een wederrechtelijke vrijheidsberoving oplevert, behoeft naar de mening van de officier geen nadere motivering. Hetzelfde geldt voor de verkrachting.

Ook de poging doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving van het zoontje kan verdachte worden aangerekend. Uit onderzoek is vast komen te staan dat het jongetje, voor hij door verdachte in de koffer is gelegd, hard tegen zijn hoofd is geslagen waardoor er fors hersenletsel is opgetreden. Een operatie was nodig om het leven van de jongen te redden. “Gezien de afgesloten koffer en de afgesloten berging was het niet de bedoeling van verdachte dat het jongetje ontdekt zou worden. Het is een groot geluk geweest dat de moeder de politie heeft kunnen waarschuwen en de jongen – ondanks het forse schedelhersenletsel – nog in staat was om geluid te maken anders had hij het niet gered”, zegt de officier. Uit bewijsmiddelen blijkt dat verdachte die nacht in de woning en ook in de slaapkamer van de jongen is geweest. Bij zijn aanhouding was verdachte in het bezit van een sleutel van de berging waar de koffer met de jongen werd aangetroffen.

TBS met dwangverpleging
Over de persoonlijke omstandigheden is uitgebreid gerapporteerd door deskundigen. De officier: “Er zijn te veel onduidelijkheden en vraagtekens en er mist te veel informatie om te kunnen concluderen dat zijn handelen in de nacht van 2 op 3 september volledig of in zo verregaande mate werd gestuurd door zijn stoornissen dat dat handelen hem niet kan worden toegerekend. Ik zal bij het formuleren van mijn strafeis dan ook uitgaan van een verminderde toerekeningsvatbaarheid en de rechtbank verzoeken de TBS-maatregel met dwangverpleging op te leggen.”

Maar het enkel opleggen van een maatregel volstaat wat de officier betreft niet gezien de ernst van de feiten. De officier: “Verdachte is die nacht zonder enige aanleiding en totaal onverwacht de woning van mevrouw binnengedrongen. Haar eigen woning, een plek waar zij zich veilig zou moeten voelen. Hij heeft haar mishandeld en verkracht terwijl zij amper bij kennis, zwaar gewond en geboeid op de bank lag en heeft haar vervolgens voor dood achtergelaten. Ook heeft hij het leven van haar twee jarige zoontje in gevaar gebracht door hem zeer ernstig hoofdletsel toe te brengen en vervolgens op te sluiten in een koffer. Ook dit weerloze jonge kind heeft hij voor dood achtergelaten. In die koffer in een afgesloten berging. Zonder enige mogelijkheid om daar weer uit te komen.”

Verdachte heeft het leven van mevrouw en haar zoontje voorgoed veranderd. Hij heeft hun lichamelijke integriteit op zeer grove wijze geschonden. Hij heeft ze op een onmenselijke en wrede manier behandeld en voor dood achtergelaten. Hij heeft ze die nacht een zorgeloos bestaan afgenomen. Dat krijgen ze beide niet meer terug en dat neemt de officier verdachte ernstig kwalijk. De officier eist naast de TBS-maatregel een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar.

De rechtbank Noord-Nederland doet in deze zaak op 13 juli om 13:00 uur uitspraak.