Politierechter veroordeelt 4 personen voor vechtpartij bij illegale anti-coronademonstratie

Politierechter veroordeelt 4 personen voor vechtpartij bij illegale anti-coronademonstratie

Geplaatst op 13 juni 2022, om 20:08 uur

De politierechter veroordeelt 4 personen (een 62-jarige man uit IJsselstein, een 35-jarige man uit Amsterdam, een 54-jarige man uit Spijkenisse en een 52-jarige man uit Delft) voor het openlijk plegen van geweld op 8 mei 2021 in Barneveld. Zij krijgen een taakstraf opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De politierechter veroordeelt de 62-jarige man ook voor mishandeling. Een 42-jarige man uit Leeuwarden spreekt de rechtbank vrij.

Op 8 mei 2022 in Barneveld was er een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar waren veel personen bij aanwezig. De burgermeester had de demonstranten verboden om naar het centrum van Barneveld te komen. De Mobiele Eenheid (ME) was aanwezig om het verbod te handhaven. Bij de Spoorstraat was de ME bezig met het vormen van een linie toen een grote groep demonstranten naderde. Het merendeel van de personen van de groep droeg donkere kleding en geheel of deels gezichtsbedekkende kleding. Vervolgens ontstond er een vechtpartij. Er werd onder andere geslagen en geschopt met onder meer vlaggenstokken en stalen pijpen. Er werd geprikt met paraplu’s, er werden stenen gegooid, er werd aan helmen en schilden getrokken en een wapenstok afgepakt. Sommige ME’ers werden naar de grond gewerkt, waarna ze verder werden geslagen en geschopt.

ME’ers
3 ME’ers hebben een slachtofferverklaring tijdens de zitting voorgelezen of laten voorlezen. Daarin hebben zij de lichamelijke en psychische gevolgen van de vechtpartij beschreven. Er zijn 6 ME’ers die een schadevergoedingsverzoek hebben ingediend. De politierechter wijst in totaal 7.800 euro toe. De 4 mannen moeten dit samen betalen.

Strafbepaling
De politierechter legt aan de 62-jarige man en aan de 35-jarige man een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op. De 54-jarige man krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Aan de 52-jarige man legt de rechter een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op. Voor het voorwaardelijke gedeelte van de straf geldt voor alle personen een proeftijd van 3 jaar.

Vrijspraak
De politierechter spreekt de 42-jarige man vrij, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij betrokken was bij de vechtpartij.